:

:

TV Most

Foto: Vikimedija

clock

Jul 13, 2022   11:42

0

120

Bolton priznao pomaganje državnih udara u stranim zemljama; Zaharova: Izjava Boltona zahteva analizu

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton priznao je da je pomogao pokušaje državnih udara u stranim zemljama, prenosi Rojters.

Bolton je to izjavio za Si-En-En nakon saslušaanja u američkom Kongresu vezano za upad na američki Kapitol 6. januara 2021., navodi britanska agencija.

Članovi odbora Predstavničkog doma, koji istražuje nasilni upad, optužili su u utorak bivšeg predsednika Donalda Trampa da je podsticao nasilje u svom pokušaju da ostane na vlasti nakon poraza na izborima 2020. godine.

U razgovoru za Si-En-En, Bolton je sugerisao da Tramp nije bio dovoljno kompetentan da izvede "pažljivo planirani državni udar".

"Kao neko ko je pomogao u planiranju državnih udara, ne ovde, već na drugim mestima, znam da je potrebno mnogo truda. A to nije ono što je Tramp radio", izjavio je Bolton.

Na pitanje novinara, na koje tačno pokušaje misli, on je rekao da "ne želi da ulazi u detalje", međutim, ipak je pomenuo Venecuelu.

"Ispostavilo se da to nije bilo uspešno. Nije da smo mi imali toliko veze s tim, već sam video šta je potrebno opoziciji u pokušaju da svrgne nezakonito izabranog predsednika, i nisu uspeli", naveo je bivši američki zvaničnik.

Bolton je 2019.,kao savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, javno podržao poziv venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida vojsci da mu pomogne u svrgavanju socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman, ali je na kraju Maduro ostao na vlasti.

"Osećam da ima i drugih stvari o kojima mi ne govorite, osim Venecuele", rekla je voditeljka Si-En-En-a, na šta je Bolton dao potvrdan odgovor, prenosi Rojters.

Mnogi spoljnopolitički eksperti tokom godina kritikuju intervencije Vašingtona u drugim zemljama, od uloge u svrgavanju tadašnjeg iranskog premijera Mohameda Mosadeka 1953. godine i rata u Vijetnamu, do invazija na Irak i Avganistan u ovom veku, ali nije uobičajno da američki zvaničnici otvoreno priznaju svoju ulogu u izazivanju nemira u stranim zemljama, navodi Rojters.

Zaharova: Izjava Boltona zahteva reakciju i analizu

Izjave bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, o učešću u organizovanju državnog udara u inostranstvu, apsolutno su nova saznanja koja zahtevaju analizu, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Bolton je ranije priznao da je u prošlosti bio umešan u organizovanje državnih udara u drugim delovima sveta i ukazao na težak rad koji taj posao podrazumeva, prenosi agencija RIA Novosti.

"Ne sećam se da je neko ko je bio na tako visokom položaju i ko je bio direktno odgovoran za međunarodnu politiku SAD, javno pričao da se bavio planiranjem državnih udara u drugim zemljama. Dakle, ne podržavanjem 'demokratskih snaga', kako su oni ranije govorili, ne pomaganjem razvoju demokratije, pluralizma i tako dalje. Nego na takav način, da čovek, koji je mnogo godina i za vreme različitih predsednika imao vlast, sa uživanjem i apsolutno drsko kaže da se bavio planiranjem državnih udara u inostranstvu - ja se ne sećam", izjavila je Zaharova za radio Sputnjik.

Prema njenim rečima, to "zahteva, naravno, reakciju" i "zahteva dalju analizu".

"Zato što je važno znati u kojim drugim delovima sveta su SAD planirale državni udar", zaključila je ruska zvaničnica.

Izvor: T a n j u g

Džon BoltonMarija ZaharovaSADdržavni udar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva