:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2022   13:50

0

140

Boranijašević: Cene školarina nepromenjene osim na Medicinskom fakultetu, očekuju se kvote za upis u novu školsku godinu

Pred kraj školske 2021/ 22.godine, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, vrši pripreme za polaganje prijemnih ispita i upis u novu školsku godinu na deset fakulteta prištinskog Univerziteta, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica prorektor za nastavu Prof. Vladimir Boranijašević.

“Na deset fakulteta prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, konkursi za upis u sledeću školsku godinu su spremni, još uvek nismo dobili zvaničnu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o povećanju ili eventualnom smanjenju kvota za upis na našoj visokoškolskoj ustanovi, ali  očekujemo da će se to desiti u najkraćem periodu”, kaže Boranijašević.

Ministar prosvete Branko Ružić je najavio kvote za upis studenata ove godini, gostujući na Radio televiziji Srbije i dodao da će biti blagog povećanja budžetskih mesta. Ukupno sa 18.098 mesta na osnovnim, više od 6.000 za master studije i 785 za doktorske.

“To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata”, objašnjava Ružić.

Prorektor prištinskog Univerziteta prof. Boranijašević je rekao, da se školarine neće menjati izuzev na Medicinskom fakultetu prištinskog Univerziteta  sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Nova cena školarine za integrisane studije medicine iznosi 85.000 dinara a za intgrisane studije stomatologije 95.000 dinara. Na medicinskom fakultetu od ove godine figurira još jedna novina, a to je povećanje broja studijskih programa na strukovnim studijama. Naime, pored trogodišnjih studija zdravstvene nege, u program se uvode i strukovni zubni tehničar, strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut“, dodao je Boranijašević.

On misli da se situacija neće menjati u odnosu na prošlu godinu i da će veliki proj studenata upisati fakultete na prištinskom Univerzitetu. Do sada je urađeno dosta na poboljšanju kvaliteta nastave i smeštaja studenata, koji dolaze iz drugih sredina, ali se kontinuirano radi na unapređenju obrazovanja u celini, tako da spremno dočekuju nove generacije studenata.

Prištinski Univerzitet broji deset fakulteta sa 101 akreditovanim studijskim programom.

Vladimir BoranijaševićKiMUniverzitet Priština u Kosovskoj Mitrovicicena školarine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva