:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Oktobar 29, 2018   10:30

0

101

Borba protiv moždanog udara, najvažnija prevencija

Moždani udar je jedan od najmasovnijih ubica, jer ga godišnje doživi bilizu 30.000 ljudi u Srbiji, a gotovo trećina pacijenata premine. Pod sloganom "Uzdigni se, ustani ponovo posle moždanog udara!" ove godine obeležava se Svetski dan borbe protiv moždanog udara.

U Urgentom centru na Odeljenju za urgentnu neurologiju trenutno leži 17 pacijenata koji su imali moždani udar.

Načelnica tog odeljenja dr Dejana Jovanović kaže za RTS da postoji 10 faktora rizika za koje se smatra da se uz jednu optimalnu korekciju može postići smanjenje rizika od pojave moždanog udara za preko 90 odsto.

Među prvim rizicima od pojave moždanog udara izdvajaju se hipertenzija, zatim neadekvatna ishrana i fizička aktivnost, kao i pušenje, povišene masti u krvi i dijabetes.

Iako lekari napominju da je prevencija od moždanog udara najvažnija, do njega ipak dolazi. Može da pogodi kako najstarije građane, tako i mlade. Najvažnije je prepoznati simptome moždanog udara. "To su pre svega oduzetost i slabost jedne polovine tela, smanjen osećaj dodira ili neka akutna naglo nastala nestabilnost", kaže Jovanovićeva.

Zahvaljujući trombolitičkoj terapiji koja se primenjuje više od deset godina moždani udar može da se uspešno leči. "Od skoro primnjujemo veoma savremenu metodu fizičkog odstranjivanja tromba iz samog krvnoga suda koji je bio zapušen usled moždanog udara. I to kod najtežih slučajeva se pokazala kao uspešna i omogućava da pacijent bude bez invaliditeta", kaže Jovanovićeva. 

Načelnica Odeljenja za urgetntnu neurologiju preporučuje da građani u periodu od 12 do 14 sati mogu doći u Klinički centar Srbije i u Urgentni centar i informisati se o moždanom udaru, fakotorima rizika, kao i načinu terapije.

Jovanovićeva kaže da i uz aplikaciju građani mogu da provere sopstveni rizik za nastanak moždanog udara.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva