:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Februar 27, 2024   13:10

0

59

Borbe i eksplozije na Zapadnoj obali, ubijena tri Palestinca

Izraelske operacije nastavljaju se širom Pojasa Gaze. Sukobi Palestinaca i izraelskih snaga i na Zapadnoj obali, ubijena tri Palestinca. Američka vojska uništila čamce sa dronovima Huta. Hezbolah ispalio desetine raketa na Gornju Galileju.

Tokom noći u sukobima sa izraelskim snagama na Zapadnoj obali, ubijena tri Palestinca,

prenosi novinska agencija Palestinske vlasti Vafa.

U Tubasu ubijena dva muškarca, treći ubijen u obližnjem izbegličkom kampu el-Fara.

Kako javljaju palestinski mediji među ubijenim je i komandant lokalnog ogranka Islamskog džihada.

Hezbolah ispalio desetine raketa na Gornju Galileju

Desetine raketa ispaljene su iz Libana na Gornju Galileju, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) .

Sirene su se oglasile u zajednicama Živon, Sasa, Safsufa i Dovev.

Nema izveštaja o povređenima u napadu.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za baraž, rekavši da je gađao bazu Mount Meron.

Bajden: Izrael spreman na prekid vatre tokom Ramazana

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom posete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

"Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce", rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si.

Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Predsednik SAD je dodao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze, i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

Bajden je naglasio da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sledeće nedelje.

"Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre", rekao je Bajden.

U toku su pregovori o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca koje ta grupa drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Predložena šestonedeljna pauza u borbama bi takođe uključivala omogućavanje stotinama kamiona da svakodnevno isporučuju potrebnu pomoć u Gazu. 

Američka vojska uništila čamce sa dronovima Huta i protivbrodske krstareće rakete

Američka vojska saopštila je da je uništila tri plovila bez posade i dve protivbrodske krstareće rakete koje su bile spremne da se lansiraju ka Crvenom moru iz područja Jemena pod kontrolom Huta.

Centralna komanda američke vojske takođe kaže da je uništen dron koji je bio iznad Crvenog mora. To oružje je "predstavljalo neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu", navodi se u saopštenju.

IDF: Izveden napad na lokaciju Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su izvršile napade na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na jutros raketni baraž na planini Meron.

Lokacije koje su pogodili borbeni avioni uključuju kompleks Hezbolaha i drugu infrastrukturu koja pripada terorističkoj grupi u Džibčitu, Mansuriju i drugim selima na jugu Libana, navodi IDF.

IDF takođe kaže da je artiljerijom granatirala oblast u blizini Jaruna kako bi "uklonila pretnju".

Baraž od oko 35 raketa lansiran je u bazu kontrole vazdušnog saobraćaja na vrhu planine Meron. Prema navodima vojske, u bazi nije pričinjena šteta i nema povređenih.

Portparol: Huti će obustaviti napade kada Izrael prekine napade i opsadu Gaze

Portparol jemenskih pobunjenika Huta, Mohamed Abdulsalam izjavio je danas da će operacije te grupe protiv trgovačkih brodova u Crvenom moru biti obustavljene tek kada Izrael prekine napade i ukine opsadu Pojasa Gaze.

Abdulsalam je rekao za Rojters da će Huti preispitati napade kada Izrael prekine opsadu i omogući slobodan ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Huti od novembra napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru kao, kako su naveli, znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, zbog čega je EU poslala svoju misiju na to područje. Misija će, kako je najavljeno, imati defanzivan karakter.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva