:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2023   8:50

0

80

Borbe na jugu i istoku Ukrajine; Saobraćaj na Krimskom mostu otvoren u sve četiri trake

Rat u Ukrajini – 598. dan. Nastavljaju se borbe na istoku i jugu zemlje. Ruske snage gađaju Avdejevku, a ukrajinska vojska poručuje da uspeva da odbije napade.

10:20 - MO Rusije: Oboreno 27 ukrajinskih dronova

Sistemi protivvazdušne odbrane Rusije oborili su tokom noći 27 ukrajinskih dronova, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

„Dvadeset sedam ukrajinskih bespilotnih letelica presreli su dežurni sistemi PVO, među kojih je 18  uništeno iznad Kurske oblasti i dva iznad Belgorodske oblasti", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

(T a n j u g)

Intenzivirane su borbe na severu istočnog fronta, a ruske snage pregrupisale su se i napadaju u pravcu Kupjanska, tvrdi Kijev. SAD tvrde da je Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije za rat u Ukrajini.  

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je međunarodnim partnerima na odlukama da podrže Ukrajinu i ocenio da je protekla nedelja bila nedelja protivvazdušne odbrane.

"Vreme je da zahvalimo partnerima za nova rešenja za podršku. Razgovori sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Odesi, odluka o dodatnim projektilima. Podrška našim kopnenim operacijama i pomorskim izvoznim koridorima. Postoji i odbrambeni paket koji je najavljen u Ramštajnu. Hvala vam puno", rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Ukrinform.

Predsednik Ukrajine je pomenuo i pakete pomoći iz Španije, Velike Britanije, Norveške, Finske, Nemačke, zajednički odbrambeni paket Češke i Danske.

"Zahvaljujem svim liderima što su ispunili naše dogovore", rekao je Zelenski.

Pomenuo je i sastanak u Briselu sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i načelnikom generalštaba Čarlsom Braunom pre sastanka u Ramštajnu.

"Jasna potvrda podrške Ukrajini, jasna spremnost da zajedno pojačamo naše akcije i nastavimo da vršimo pritisak na okupatora na jesen i na zimu", istakao je Zelenski.

Pomenuo je i pregovore sa belgijskom vladom i podsetio da je Belgija postala prva zemlja koja je poslala sredstva zamrznute ruskom imovinom u Ukrajinu.

Borbe na istoku i jugu zemlje su nastavljene. Ukrajinski Generalštab saopštio je da ruske snagenapadaju u pravcu Avdejevskog regiona, ali bezuspešno. Tvrde da suintenzivirane borbe na severu istočnog fronta, da su se ruske snage pregrupisale i da napadaju u pravcu Kupjanska.

Borbe duž severnog dela istočnog fronta su se "značajno pogoršale" poslednjih dana, rekao je komandant kopnenih snaga Oleksandar Sirski, koji je bio u poseti ukrajinskim trupama u toj oblasti.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage u subotu ujutro oborile dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Crnog mora u blizini južnog letovališta Sočija i jednu iznad Belgorodske oblasti.

Krimski most koji je oštećenu napadu ukrajinskih snagau julu,otvoren je u sve četiri trake.

SAD tvrde da je Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije za rat u Ukrajini.

Izvor: T a n j u g, RTS

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva