:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2020   15:05

0

59

Borbu sa kovidom 19 izgubila još 61 osoba, novozaraženih 7.802

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 7.802 osobe, a od posledica zaraze preminuo je još 61 pacijent. Testirana su 22.243 uzorka. Na respiratorima je 288 osoba.

U poslednja 24 sata u Srbiji su testirane 22.243 osobe, a koronavirus je potvrđen kod njih 7.802.

Borbu sa kovidom 19 izgubila je 61 osoba. Odo početka epidemije u Srbiji je od posledica zaraze preminulo 1.765 ljudi.

Na bolničkom lečenju je 7.726 ljudi, a na respiratorima 288 pacijenata.

Zbog sve teže epidemiološke situacije, od sutra će na snazi biti nove restriktivnije mere.

Srbija je za korak bliža vakcini. Kompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji. Agencija za lekove i medicinska sredstva sada proverava dokumentaciju, vrlo rigorozno i temeljno, rekao je za RTS Pavle Zelić iz Agencije.

"Naši eksperti će gledati istu dokumentaciju kao i u razvijenim zemljama sveta, mnoge agencije nisu dobile ovakvu priliku, naši eskperti već procenjuju dokumenta", rekao je Zelić.

Direktorka laboratorije "Vatreno oko" Snežana Jovanović gostujući na RTS-u objasnila je razliku između pi-si-ar, antigenskog, serološkog testa, kao i kada treba koji test raditi.

Istraživanja na Institutu za nuklearne nauke "Vinča" i međunarodna istraživanja jasno pokazuju da postoji genetska predispozicija za obolevanje od kovida 19. Promene na većem broju gena, koje su obično smeštene na različitim hromozomima, povećavaju rizik za obolevanje od te bolesti, objašnjava Snežana Pajović, direktorka Instituta.

Pajovićeva objašnjava da promene koje nastaju na genima, iz različitih razloga, povećavaju rizik za nastajanje oboljenja kovid 19. To su multifaktorska oboljenja, gde spadaju i kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, neurodegenerativna oboljenja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva