:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2020   21:33

0

144

Borel i Čavašoglu da razjasne primenu Sporazuma EU i Turske

Lideri EU i Turske na sastanku u Briselu dogovorili su se da zaduže šefove diplomatija Žosepa Borela i Mevluta Čavušoglua da sa timovima eksperata razjasne primenu Sporazuma o migrantima iz 2016. godine.

"Interpretacije ili rešanja mogu biti drugačiji, ali činjenice ne mogu. Zato će eksperti dve strane na čelu sa šefovima diplomatija EU i Turske da razmotre Sporazum i utvrde šta je urađeno, a šta nije. To će biti dobar početak za dalje razgovore EU i Turske", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Briselu poručila da je u svetlu eskalacije prilika na grčko-tuskoj granici dobro što su linije komunikacije sa Turskom "otvorene".

"Migranti, Grčka i Turska trebaju podršku. Imamo različita shvtanja situacije, ali smo razgovarali otvoreno i konstruktivno kako bi mapirali put rada na dobrobiti za obe starane", kaže fon der Lajen.

I predsednica Evropske komisije i predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel slažu se da je najvažnije postići zajedničko razumevanje u primeni Sporazuma o migrantima koji su EU i Turska potpisale 2016. godine.

Sporazumom je, naime, predviđena pomoć od 6 milijardi evra za migrante koji borave na teritoriji Turske.

EU kaže da je do sad isplatila 2,3 milijarde evra, dok je dodatnih 4,7 milijardi evra namenjeno određenim projektima.

Turska se sa svoje strane, Sporazumom obavezala da zadrži migrante kako ne bi ulazili nelegalno na teritoriju Evrope.

"EU želi da nastavi primenu Sporazuma pod uslovom da i Turska ispunjava svoje obaveze", poručeno je nakon sastanka sa Erdoganom u Briselu.

Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel zaključili su da je sastanak sa predsednikom Turske u Briselu bio "prvi korak" u cilju jačanja političkog dijaloga sa Turskom.

Predsednici EU institucija najavili su konstultacije sa zemljama članicama i nastavak razgovora sa predsednikom Turske.

Izvor: Танјуг

EUTurskaBorelČavušoglu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva