:

:

TV Most

Foto: novi standard

clock

Maj 05, 2020   21:29

0

95

Borel: Smanjiti tenzije, ovi izbori važni, bojkot nerealan

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da Brisel sa posebnom zabrinutošću gleda na politički pluralizam u Srbiji i poziva sve političke aktere da smanje tenzije i izgrade međusobno konstruktivan dijalog, jer su, kaže, ovi izbori naročito važni za Srbiju.

Borel takođe poručuje da bojkot nije realna opcija.

"Mi smatramo da bojkot nije realna opcija i pozivamo sve političke aktere da učestvuju u izborima i zastupaju interese svojih glasača", naveo je Borel u intervjuu oči sutrašnjeg Samita EU - Zapadni Balkan koji je preneo TV N1.

"Mislim da je važno, pogotovo u ovoj situaciji, da građani i politički akteri imaju puno poverenje u integritet izbornog sistema i da će predstojeći izbori biti održani u skladu sa svim preporukama, kao i da će uloga medija, s obzirom na uslove u pandemiji koronavirusa, biti važnija nego ikada", rekao je Borel.

On je dodao da je EU veoma angažovana na izgradnji demokratije u njenom susedstvu i da će "potpune demokratije i dalje biti jedan od važnih uslova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji".

Na pitanje N1da li će EU vršiti monitoring izbornog procesa, Borel je rekao da ne zna da postoji način nadgledanja izbora izvan zemlje.

"Jedino što možemo da uradimo je da uputimo monitoring misiju. U ovom trenutku ne znam da li smo pozvani da to uradimo. Ja sada ne mogu da odgovorimo na ovo pitanje, pošto monitoring misija mora da ima poziv zemlje u kojoj se izbori održavaju", rekao je on u intervjuu za četiri zapadnobalkanska medija.

Izvor: Танјуг

BorelEUizbori u Srbiji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva