:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Decembar 22, 2021   18:49

0

89

Borelj: Akcije Rusije ugrozile evropsku bezbednost

Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenjuje da su ruske akcije dovele do ugrožvanja evropske bezbednosti, a da dva nacrta ugovora, koje je Rusija uputila SAD i NATO, utiču na celokupnu evropsku bezbednosnu arhitekturu.

”Evropska unija je u potpunosti posvećena bezbednosti u Evropi zasnovanoj na ključnim principima nenapadanja i poštovanja nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Danas je evropska bezbednost ugrožena”, izjavio je Borelj u saopštenju.

U pisanom saopštenju, šef diplomatije EU podseća na destabilizirajuću ulogu koju su, kako tvrdi, pre svega, imale nelegalna aneksija Krima, uloga Rusije u podsticanju sukoba u istočnoj Ukrajini, akcije u otcepljenim regionima Južne Osetije i Abhazije i podrška Moskve beloruskom režimu Aleksandra Lukašenka, uključujući i poslednje gomilanje ruske vojske na granicama sa Ukrajinom.

Borelj ponavlja da je EU, zajedno sa partnerima i saveznicima, jasno nagovestila da će odlučno odgovoriti na svako dalje kršenje suvereniteta Ukrajine.

On dodaje da EU, istovremeno, veruje da su dijalog, pregovori i saradnja ”jedina sredstva za prevazilaženje sporova i postizanje mira”.

”Svaka stvarna diskusija o bezbednosti u Evropi mora se nadovezati i ojačati obaveze koje dolaze iz članstva u OEBS i UN, kao istinskih stubova evropske bezbednosne arhitekture - a ne dovesti do njihove erozije. Takva diskusija mora biti inkluzivna i mora uzeti u obzir brige i interese svih zainteresovanih strana. EU će se angažovati i sa SAD i sa NATO kako bi osigurala da njeni interesi budu zastupljeni u svakoj mogućoj diskusiji sa Rusijom o evropskoj bezbednosti”, navodi Borelj.

On je podržao predlog NATO da se održi Savet NATO-Rusija kao odgovor na nacrte sporazuma o evropskoj bezbednosti koje je Rusija objavila prošle nedelje.

Šef diplomatije EU zaključuje da NATO ima ključnu ulogu u garantovanju mira u Evropi i da EU želi da radi zajedno sa saveznicima u rešavanju trenutne bezbednosne situacije na evropskom kontinentu.

Žozep BoreljEURusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva