:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Januar 24, 2022   19:12

0

42

Borelj: Ako propadnu pregovori spremni smo da odgovorimo

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da se EU u rešavanju problema sa Rusijom primarno zalaže za diplomatski pristup, ali da je spremna i za potencijalni scenario ruske agresije na Ukrajinu.

 

Borelj je najavio da, pored finansijske pomoći, EU razmatra i formiranje misije za podršku Ukrajini u oblasti vojne obuke.

”Ako diplomatija ne uspe, već smo u pripremama za odgovor na potencijalnu rusku agresiju. To će biti brza i odlučna akcija jedinstva, ne samo unutar EU, već i na međunarodnoj sceni”, poručio je Borelj.

On je posle sastanka Saveta EU ponovio bezrezervnu podršku Unije Ukrajini i pozvao Rusiju da se konstruktivno anažuje u postojećim međunarodnim forumima u pokušaju iznalaženja diplomatskog rešenja za trenutnu bezbednosnu krizu u Evropi.

Borelj je dodao da je povodom situacije na istoku Evrope i odnosa sa Rusijom, EU u bliskoj kooordinaciji sa SAD, NATO, OEBS i drugim međunarodnim partnerima.

”Nagomilavanje ruske vojske u i oko Ukrajine i pokušaji Rusije da napravi linije podela na našem kontinentu podrivaju naše temelje i osnovne principe na kojima je izgrađana evropska bezbednost i vraćaju mračna sećanja na sfere uticaja koje ne pripadaju 21. veku”, izjavio je Borelj.

Šef diplomatije EU nagalašava da Unija na više koloseka radi na pomoći Ukrajini da izgradi otpornost države prema različitim napadima, počev od sajber i hibridnih napada, do jačanja vojnih sposobnosti.

Borelj je naveo da je Evropska komisija danas izašla sa predlogom usvajanja hitnog paketa finansijske pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde evra.

On je podsetio da su zemlje članice već angažovane u Misiji koja bi trebalo da pomogne Kijevu da se odbrani od budućih sajber i hibridnih napada, dodajući da je u planu i moguće uspostavljanje Miisje EU za podršku Ukrajini u oblasti vojne obuke.

Izvor: T a n j u g

Žozep BoreljEUUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva