:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 10, 2021   10:23

0

103

Borelj: Bolja i jača EU perspektiva za Zapadni Balkan

Šefovi dipolomatija EU sastaju se danas u Briselu, a glavna tačka dnevnog reda biće strateška debata o Zapadnom Balkanu.

 

Šef diplomatije EU Žosep Borelj izjavio je pred sastanak Saveta EU da će ”najvažnije pitanje dana biti situacija na Zapadnom Balkanu”.

”Želimo da sagledamo situaciju i vidimo kako možemo više da se angažujemo u regionu. Želimo da naglasimo važnost koju Zapadni Balkan ima za EU i kako EU može da ponudi bolju i jaču evropskiu pespektivu regionu”, kaže Borelj.

U Savetu EU najavljuju da će današnja ministarska debata o Zapadnom Balkanu biti posvećena geopolitičkom pristupu EU regionu, a da će jedan od fokusa biti na dijalogu Beograda i Prištine.

Ministri će saslušati izveštaj specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Istovremneo, razgovraće se i o uticaju trečih zemlja u regionu.

”Jasno je da se situacija poslednjih godina značajno promenila kada je reč o uticaju spolja na zemlje Zapadnog Balkana. EU ne pretenduje na ekskluzivno prisustvo u regionu, ali je važno da bude prisutna i da bude vodeći igrač”, poručuju iz Brisela.

U Briselu konstatuju da je strateški interes EU da bude ”više prisutna” na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da stabilnost regiona znači i stabilnost cele Evrope.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva