:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2022   21:42

0

88

Borelj: Cene gasa u EU rastu, Rusija strogo ispunjava svoje ugovorne obaveze

Rusija je poslednjih nedelja strogo ispunjavala svoje ugovorne obaveze za snabdevanje gasom, ali je odbila da isporuči dodatni gas za popunu skladišta u Evropi, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

„Poslednjih nedelja, uprkos tome što se Rusija strogo pridržava svojih ugovornih obaveza, ruska državna kompanija ‘Gasprom’ odbila je da izvrši dodatne isporuke za popunu evropskih skladišta, što je dodatno povećalo previranja na tržištu“, napisao je Borel u svom blogu uoči sastanka Saveta za energetiku EU-SAD koji će se održati u ponedeljak.

Šef evropske diplomatije primetio je da su cene gasa u Evropskoj uniji šest do deset puta više nego pre godinu dana.

„Cene energenata porasle su zbog globalnih problema sa ponudom i potražnjom. Cene gasa u Evropskoj uniji su šest do deset puta više nego pre godinu dana, što stvara veći pritisak na cene električne energije zbog načina na koji se te cene određuju na tržištu električne energije u Evropi“, objasnio je on.

On je istakao da su teškoće sa isporukama gasa u Evropi izazvane „krizom u odnosima sa Rusijom“.

„Energetika je oduvek bila jedno od najvažnijih geopolitičkih pitanja. S obzirom na visoke cene i poteškoće u isporukama gasa izazvanih krizom u odnosima sa Rusijom, ova tema je na vrhu našeg dnevnog reda“, napisao je Borelj.

„Potrebno je da radimo na kratkoročnim izazovima, pri tome se pridržavajući našeg dugoročnog cilja prelaska ka nultim emisijama. Savet za energetiku EU-SAD u Vašingtonu će ojačati transatlantsku saradnju na ovom frontu“, zaključio je Borelj.

Rusija je već mnogo decenija pouzdan snabdevač Evrope prirodnim gasom, ispunjavajući svoje obaveze u snabdevanju. „Gasprom“ je više puta naglašavao da gas isporučuje prema zahtevima potrošača u skladu sa ugovornim obavezama.

Izvor: Sputnik.rs

BoreljEUisporuka gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva