:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2022   10:07

0

182

Borelj: Dogovor o naftnom embargu Rusiji nije siguran

Ministri spoljnih poslova Evropske unije ne mogu biti sigurni da će danas biti postignut dogovor o naftnom embargu Rusiji, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

On je objasnio da postoje "snažne pozicije nekih država članica", prenosi Rojters.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU sastaće se danas u Briselu na redovnom majskom Savetu EU, a prva tačka dnevnog reda sastanka biće razmena mišljenja o Zapadnom Balkanu i uticaju rata u Ukrajini na taj region.

Očekuje se rasprava i o uvođenju embarga na uvoz ruske nafte zbog ruskog napada u Ukrajini.

10:58 - Zapadni Balkan pogođen ekonomskom krizom

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da će se ministrima spoljnih poslova Unije na sastanku Saveta EU danas pridružiti i šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana.

"Danas će ministri sedeti u Savetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu - veoma pogođenom ekonomskom krizom", poručio je Borelj dolazeći sa sastanka Saveta EU.

On je rekao da je to način da EU pokaže koliko je Zapadni Balkan važan, "koliko je važan proces pristupanja", podsetivši da je imao sastanak sa liderima iz regiona pre nekoliko dana u Briselu.

Borelj naglašava da je EU veoma zabrinuta zbog posledica rata u Ukrajini, koje se vide širom sveta.

”Suočićemo se sa dubokom ekonomskom krizom, zbog poskupljenja struje i hrane. Moramo da ujedinimo svoje snage kako bismo objasnili svetu da to nije zbog naših sankcija, to je zbog samog rata”, kaže Borelj.

Današnjem sastanku Saveta EU u Briselu pored ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana prisustvuju i šefica diplomatije Kanade Melani Žoli i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Izvor: T a n j u g

BoreljRusijaEUnaftaembargo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva