:

:

TV Most

Foto: novi standard

clock

Maj 04, 2020   12:15

0

71

Borelj: Evropa bila "malo naivna" u odnosu sa Kinom

Evropa je bila "malo naivna" u odnosu sa Kinom, ali je njen pristup postao realističniji, izjavio je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je ocenio da je Kina podjednako i ekonomski partner Evrope i "sistemski suparnik koji pokušava da promoviše alternativni model vladavine".

"I Kina i EU se zalažu za mulilateralizam i to ih svrstava na istu stranu, ali to ne znači da dele poglede na globalnu vladavinu, pogotovo u vreme krize", rekao je Borel u intervjuu francuskom listu Žurnal di dimanš.

Objasnio je da Evropljani podržavaju efektivni multilateralizam sa Ujedinjenim nacijama u centru, dok Kina "praktikuje selektivni multilateralizam koji želi i baziran je na različitom razumevanju međunarodnog poretka".

Dodao je da je kriza izazvana koronavirusom pogoršala rivalitet Kine i SAD jer obe zemlje krive jedna drugu za širenje pandemije.

On je kritikovao poglede američkog predsednika Donalda Trampa na multilateralizam, navodeći da ga on vidi kao "igru u kojoj Amerika može da izgubi sve".

"Taj pogled je pogrešan", rekao je Borelj, prenosi Politiko.

Izvor: Танјуг

BoreljEUKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva