:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2021   18:57

0

160

Borelj i Varhelji: EU podržava Zapadni Balkan u borbi sa Kovid-19

Evropska unija je posvećena nastavku intenzivne podrške Zapadnom Balkanu u odgovoru na kovid-19, poručili su danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Oliver Varhelji.

 

"Budite uvereni da je Evropska komisija posvećena nastavku pružanja snažne podrške u suočavanju s ovom krizom. Brza vakcinacija na Zapadnom Balkanu biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socio-ekonomskog oporavka", navodi se u pismu Borelja i Varheljija crnogorskom ministru spoljnih poslova Đorđu Raduloviću.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, pismo, koje je poslato i u ime predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, usledilo je kao odgovor na obraćanje šefa crnogorske diplomatije najvišim zvanicnicima EU, u kome je istakao značaj zajedničkog rada u suočavanju s pandemijom.

"U pismu se navodi da EU ima posebnu odgovornost da pomogne partnerima sa Zapadnog Balkana, te da bi uspostavljanje mehanizma EU osiguralo zajednički pristup jednom delu od 2,3 milijarde doza vakcina koje je EU obezbedila, u okviru Tima Evropa, što bi prvenstveno moglo koristiti zdravstvenim radnicima", prenose podgoričke Vijesti.

Kako se dodaje, ekonomski i investicioni plan koji je pokrenut za Zapadni Balkan podrazumeva značajan investicioni paket u vrednosti do devet milijardi evra, koji ima za cilj da pokrene investicije vredne do 20 milijardi evra za podršku modernoj i zelenoj ekonomiji i društvenom oporavku po meri građana.

"Kada je reč o Crnoj Gori, EU je već obezbedila tri miliona evra vrednu medicinsku opremu, 9,5 miliona evra za investicije u zdravstvo, 40,5 miliona evra za zadovoljavanje kratkoročnih i srednjoročnih socio-ekonomskih potreba i 60 miliona evra kredita iz programa makroekonomske finansijske pomoći", navodi se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Žozep BoreljOliver VarheljiEUZapadni Balkankovid 19
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva