:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2023   7:00

0

190

Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj saopštio je večeras da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani evropski zvaničnici izneli tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borelj je u objavi na svom Tviter nalogu naveo da će, ako to ne bude učinjeno, biti ozbiljnih posledice po odnose sa Evropskom unijom.

On je objavio da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani o "opasnoj situaciji na Kosovu", kao i da se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zajedno sastao sa Vučićem i Osmani. 

"Sada treba da se obezbedi održavanje novih lokalnih izbora, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", napisao je Borelj.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

BoreljKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva