:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 20, 2020   16:29

0

159

Borelj: Izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan bez posebnih dozvola

Šef diplomatije EU Žozep Borelj objavio je danas da je EK dogovorila izuzeće zemlja Zapadnog Balkana iz sistema koji predviđa neophodne dozvole za izvoz zaštitne medicinske opreme.

 

”Uključujemo zemlje Zapadnog Balkana i u inicijative EU, gde god je to moguće, kao što je slučaj sa zajedničkim nabavkama medicinske opreme”, kaže Borelj.

U svom video obraćanju Spoljnopolitičkom odboru EP, Borelj je naglasio da u pružanju globalne podrške u borbi protiv kornavirusa i njegovih posledica, EU ima ”posebno bliske odnose sa partnerima na Zapadnom Balkanu”.

”Oni takođe trpe zbog rastućeg broja ljudi koji su zaraženi Kovid-19 i mi pokušavamo da im pomognemo kada su u pitanju hitne potrebe u medicinskom sektoru, kao i u rešavanju socijalno-ekonomskom posledica pandemije”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU ocenjuje da 10.000 potvrđenih slučajeva infekcije Kovid-19 i 215 smrtnih slučajeva na Zapadnom Balkanu, ”nisu veliki brojevi” u poređenju sa nekim zemljama Unije.

On je upozorio i na mogućnost daljeg rasta broja inficiranih i žrtava koronavirusa.

”Preusmerili smo paket vredan 410 miliona evra kako bi se pomoglo regionu, od čega je 38 miliona za hitnu pomoć, a 372 miliona za kasniji socio-ekonomski oporavak”, navodi Borelj.

Ponovio je da je EU uključila Zapadni Balkan i u Fond solidardnosti EU, kao i u nabavku medincinske opreme.

”Zemlje Zapadnog Balkana su deo evropskog velikog procesa nabavki medicinske i druge opreme za brži i jeftiniji način nabavke neophodne opreme”, kaže Borelj.

On je potvrdio da će Evropska komisija odbriti i izuzeće zemlja Zapadnog Balkana iz šeme za autorizaciju izvoza medicinske opreme.

”Mnogi su to tražili i hoću da objavim da je to dogovoreno u Evropskoj komisiji”, kaže Borel.

Šef diplomatije EU je naglasio da je kriza izavana novim koronavirusom produbila neke već postojeće konflikte u svetu i da će uticati na geoplitičke odnose posle pandemije.

”Možemo očekivati jače tenzije između Kine i SAD nakon krize. Ali izlaska iz krize nema bez saradnje Kine, SAD i EU”, zaključio je Borelj.

Izvor: T a n j u g

Žozep BoreljZapadni Balkankoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva