:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 18, 2020   21:21

0

254

Borelj Kurtiju: Ukinite takse i nastavite dijalog sa Srbijom

Šef diplomatije EU Žosep Borelj danas je u razgovoru sa premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem, ponovio stav Brisela o važnosti ukidanja prištinskih taksi na robu iz Srbije i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

"Visoki predstavnik je ponovio stav EU da carine moraju biti ukinute, jer predstavljaju prepreku regionalnoj saradnji, koja je danas ključnija nego ikad. Za Kosovo je važno da vodi inkluzivni pregovarački proces sa Srbijom, u formatu dijaloga kome posreduje EU", navela je Evropska služba za spoljne poslove.

U pisanom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove dodaje se da su visoki predstavnik EU i Albin Kurti putem video poziva, pored dijaloga Beograda i Prištine, razgovarali i o suzbijanju epidemije KOVID 19.

Naglašeno je da situacija u vezi sa zarazom KOVID19 zahteva konsenzus, političko jedinstvo i zajedničke ciljeve.

"Visoki predstavnik je naglasio da Evropska unija stoji uz Kosovo i ceo region. Bliska koordinacija i saradnja na regionalnom nivou i sa EU, ključni su u odgovoru na ovaj vanredni slučaj koji možemo rešiti samo zajedno”, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Izvor: T a n j u g

Žozep BoreljAljbin KurtiEUdijalog BG-PRtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva