:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2021   16:17

0

99

Borelj Kurtiju: Žao mi je, insistiramo na primeni sporazuma o ZSO

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio je da je sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosovu sastavni deo Briselskog sporazuma koji mora da bude u potpunosti primenjen.

Žozep Borelj je posle sastanka sa kosovskim premjerom Aljbinom Kurtijem u Briselu rekao da trenutno ne postoje uslovi za organizovanje dijaloga na najvišem političkom nivou i kritikovao odbijanje Prištine da radi na formiranju ZSO.

"Posle kontakta koje sam imao sa obe strane i šatl diplomatije izaslanika Miroslava Lajčaka moj zaključak je da u ovom trenutku ne postoji spremnost obe strane za dogovore o konkretnim rezultatima. Ne bi imalo smisla organizovati novi sastanak, ako se na njemu ne bi postiglo ništa", izjavio je Borelj posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Prištine.

Visoki predstavnik je dodao da "godina ipak još nije gotova i da će EU nastaviti da čini sve da do sastanka dođe, ali da ne može da "prisili strane na konstruktivni angažman".

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će se odazvati eventualnom pozivu EU za dijalog na najvišem nivou, ali je ostao pri stavu da ne treba formirati Zajednicu srpskih opština, ocenjujući da je u pitanju "nedemokratski projekat" koji nije "prošao test Ustavnog suda u Prištini".

"Potreban nam je demokratski karakter dijaloga, koji umesto da služi političarima treba da služi običnim građanima. Ja sam demokrata i verujem da je ZSO u službi Beograda, a ne Srba na Kosovu", poručio je Kurti.

Borelj odbacio Kurtijeve navode 

Visoki predstavnik Borelj uzvratio je da je i on "demokrata, a ne neko ko je u službi političara" i odbacio Kurtijeve navode o odluci Ustavnog suda u Prištini.

"Ne slažem se sa vama da je odluka Ustavnog suda prepreka za primenu ovog sporazuma. Sporazum su postigli predstavnici obe vlade u okviru dijaloga i u skladu sa međunarodnim normama. Žao mi je premijeru, ali nastavićemo da insistiramo na primeni ovog sporazuma", poručio je Borelj.

Šef evropske diplomatije pozvao je Albina Kurtija da u potpunosti "prepozna važnost dijaloga sa Beogradom za prevazilaženje prepreka koje stoje na putu pune integracije Kosova u međunarodnu zajednicu".

Izvor: RTS

KiMBoreljKurtiZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva