:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 19, 2023   16:53

0

139

Borelj: Nadam se da će Vučić i Kurti prihvatiti predlog EU

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj potvrdio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvani u Brisel 27. februara i istakao da se nada da će oni prihvatiti francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

„Sastaću se sa njima dvojicom u Briselu 27. februara. Pozvao sam ih da dođu i vode celodnevne razgovore jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju odnose“, rekao je Borelj za Dojče vele u Minhenu, gde se tokom minhenske Konferencije o bezbednosti sastao i sa Vučićem i sa Kurtijem.

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za srpski put ka Evropskoj uniji, visoki predstavnik EU je ocenio da se Srbija ne usklađuje sa spoljnom politikom EU u dovoljnoj meri.

„Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom,“ istakao je Borelj.

Predsednik Vučić je iz Minhena za medije potvrdio da je pozvan u Brisel, rekavši da nema nameru da tamo ide „turistički“, već da ga zanima Zajednica srpskih opština.

Kurti je pre nekoliko dana za Dojče vele ponovio uzdržanost prema ZSO, navodeći da je formiranje te zajednice moguće samo paralelno sa srpskim priznanjem nezavisnosti Kosova.

Izvor: T a n j u g

Žozep BoreljBriselAleksandar VučićAljbin KurtiZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva