:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2022   9:30

0

121

Borelj: Nelegalni referendumi narušili ukrajinski suverenitet; Oštećenja gasovoda nisu slučajna

EU osuđuje održavanje nelegalnih „referenduma“ u Ukrajini i njihov falsifikovani ishod, jer predstavljaju narušavanje ukrajinskog suvereniteta, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je dodao da će EU nastaviti da podržava Kijev koji se "hrabro suprotstavlja ruskoj agresiji".

"EU osuđuje održavanje nelegalnih referenduma i njihov falsifikovani ishod. Ovo je još jedno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uz sistematsku zloupotrebu ljudskih prava. Pohvaljujemo hrabrost Ukrajinaca, koji nastavljaju da se suprotstavljaju ruskoj invaziji ", napisao je danas Borelj na Tviteru.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnilla za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unapred odbacili kao "farsu".

Curenja na gasovodima nisu slučajnost

Evropska unija sumnja da su oštećenje dva podvodna gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 sabotaža i upozorava da će odgovoriti za svaki napad na evropske energetske mreže, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prenosi AP.

„Sve dostupne informacije ukazuju da su curenja na gasovodu Severni tok 1 i Severni tok 2 rezultat namernog čina“, naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na Tviteru.

On je rekao da je "svaki namerni poremećaj evropske energetske infrastrukture potpuno neprihvatljiv i da će naići na čvrst i ujedinjen odgovor".

Seizmolozi su u utorak izvestili da su eksplozije potresle Baltičko more pre nego što su otkrivena neobična curenja na dva podvodna gasovoda koji vode od Rusije do Nemačke, navodi AP.

Izvor: T a n j u g

BoreljUkrajinareferendumgasovodi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva