:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 26, 2023   20:16

0

84

Borelj: Nove mere ako ne dođe do smirivanja situacije

Novi izbori na severu Kosova su jedini put za rešenje sadašnje krize, poručio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj posle sastanka evropskih šefova diplomatija na kojem je situacija na Kosovu i Metohiji bilo jedno od glavnih tema. Borelj je rekao da će EU preduzeti nove političke i finansijske mere ako ne dođe do smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije.

Kojim putem do smirivanja tenzija i povratka dijalogu – o tome je danas vođena duga rasprava u Luksemburgu.

Ministri spoljnih poslova pozdravili su oslobađanje pripadnika kosovske policije i podržali evropski predlog za deeskalaciju zasnovan na povlačenju kosovske policije iz okoline opštinskih zgrada na severu, izmeštanju gradonačelnika na alternativne lokacije i održavanju izbora uz učešće srpske zajednice

Tanja Fajon, ministarka spoljnih poslova Slovenije rekla je da je situacija u odnosima između Beograda i Prištine vrlo zabrinjavajuća.

“Potrebno je deeskalacija da bi se osigurala bezbednost i građanima pružila perspektiva“, rekla je Fajonova.

Žozep Borelj kaže da je održavanje novih lokalnih izbora uz učešće srpskog stanovinštva ključno za izlazak iz krize. U suprotnom, zemlje članice spremne su da preduzmu dalje mere.

“Naglašavam da izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine na severu, uz bezuslovno učešće Srba. Sadašnji gradonačelnici nemaju legitimitet i to je neodrživo. Već od sutra Politički i bezbednosni komitet EU će početi da razmatra mere koje ćemo primeniti u slučaju da ne bude dogovora o održavanju izbora“, rekao je Borelj.

Predložene mere načelno se mogu odnositi na obe strane,ali za sada su usmerene na Prištinu.

Visoki predstavnik kaže da je u pitanju ograničavanje političkih kontakata i finansijske podrške, ali da neće biti potrebne ako dođe do izbora i smirivanja situacije.

Izvor: RTS

Žozep BoreljKiMEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva