:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 24, 2023   20:01

0

47

Borelj: Očekujemo konstruktivan pristup predlogu EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Šef diplomatije EU Žozep Borelj  izjavio je danas, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, da se od Beograda i Prištine očekuje konstruktivan pristup predlogu EU o normalizaciji odnosa.

Kako je saopšteno na sajtu EU, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost je rekao da je potrebno prevazići česte krize, i dodao da očekuje konstruktivan pristup obe strane i stoga konstruktivan angažman na nedavnom predlogu EU o normalizaciji odnosa.

U saopštenju se navodi da je Borelj pozitivno ocenio "jučerašnje javno izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ovom pitanju".

Borelj je naglasio da je važno da obe strane u potpunosti ispune sve obaveze proistekle iz dijaloga, uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Borelj je ponovio posvećenost EU evropskom putu Srbije.

On je istakao zadovoljstvo zbog napretka u sprovođenju reformi i obaveza iz pristupnih pregovora, uključujući u oblasti vladavine zakona i slobode medija.

Takođe, pozdravio je korake koje je Srbija preduzela u usklađivanju vizne politike sa EU.

Dačić i Borelj su razgovarali i o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici (CFSP) i zajedničkoj sigurnosti i odbrambenoj politici (CSDP).

Borelj je rekao da je važno uskladiti CFSP nakon ruske "neisprovocirane i neopravdane agresije nad Ukrajinom".

Visoki predstavnik je rekao da EU ima jaka očekivanja u vezi sa Srbijom, kao zemljom kandidatom za članstvo u EU, što podrazumeva da Beograd treba da stane uz EU po pitanju spoljne politike i odluka, a sve u skladu sa svojim strateškim izborom o evropskoj integraciji.

Borelj je pozdravio, kako se navodi, "kontinuirani, veoma kvalitetan doprinos Srbije Unijinim CSDP misijama i operacijama".

Izvor: T a n j u g

Žozep BoreljEUPrištinaBeograddijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva