:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Januar 23, 2022   20:41

0

151

Borelj osudio demoliranje zgrade Evropske službe za spojne poslove u Briselu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj osudio je nasilje tokom današnjih protesta protiv kovid mera kada je razbijeno nekoliko lokala, uključujući i stakla na sedištu Evropske službe za spojne poslove (EEAS) u Briselu.

"Snažno osuđujem nerazumno razaranje i nasilje tokom današnjih protesta u Briselu, uključujući i ono učinjeno na zgradi naše Evropske službe za spoljne poslove", poručio je Borelj na Tviteru.

Žozep Borelj je na Tviteru podelio i sliku na kojoj obilazi razbijeni ulaz u zgradu EEAS.

On je zahavalio pripadnicima belgijske federalne policije na njihovim aktivnostima tokom današnjih protesta.

U Briselu se danas okupilo oko 50 hiljada građanja iz više zemalja EU, tražeći više demokratije, poštovanje glalsa naroda i ustava u donošenju odluka o merama za susbinaje pandemije kovid-19.

Oko 50.000 građana okupilo se danas u Briselu na panevropskim demontracijama protiv mera koje vlasti država članica uvode u cilju suzbijanja pandemije kovid-19.

Iako su demonstracije najavljene kao mirne, na kraju je došlo do intrevencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova protiv okupljenih.

Organizatori protesta su udruženje "Ujedinjeni Evropljani", u saradnji sa pokretom "Demonstracije širom sveta za slobodu", uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, poručuju da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorektan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.

Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u blizini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori protesta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.

Iako je protest bio odobren od strane policije, a organizatori pozivali sve učesnike na poštovanje reda i mira, oko 14 časova došlo je do upotrebe suzavca i vodenih topova protiv demonstranata okupljenih na trgu Šuman ispred EU institucija.

Posle tri sata protesta građani su polako počeli da se razilaze, a policijski helikopteri i dalje nadleću centar Brisela koji je blokiran policijskim kordonima.

Izvor: T a n j u g

BriselBoreljprotestiantikovid mere
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva