:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2020   9:48

0

184

Borelj pokrenuo debatu o izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je pred minstrima inostranih poslova zemalja članica pokrenuo debatu o imenovanju specijalnog predstavnika koji će se baviti Zapadnim Balkanom, preciznije dijalogom o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

 

Ovo su potvrdili izvori sa ministarskog sastanka održanog u Briselu, najavivši da će na narednom susretu šefova diplomatije EU 23. marta, Borelj saopštiti ime specijalnog predstavnika EU.

Već je skoro izvesno da će to biti trenutni ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Lajčak će do narednog ministarskog susreta već završiti svoj mandat slovačkog šefa diplomatije pošto se u toj zemlji 29. februara održavaju parlamentarni izbori. Time će biti slobodan za preuzimanje novih obaveza.

Ako bude imenovan za specijalnog predstavnika EU ta pozicija postaje institucionalizovana u evropskim strukturama, a kao specijalni predstavnik ne odgovara samo Borelju, već Savetu ministara EU koji ga glasanjem i bira.

Inače Lajčakovo ime se pominjalo od samog otvaranja mogućnosti da se neko drugi, sem Borelja, bavi pitanjem dijaloga Kosova i Srbije.

Kako RSE saznaje iz diplomatskih izvora, bilo je zemalja članica, među njima Nemačka i Francuska, koje su priznale Lajčakovo besprekorno znanje prilika na Zapadnom Balkanu. Međutim, kako se kaže, nisu bile do kraja ubeđene da je Lajčak idealan kandidat, pre svega imajući u vidu to što dolazi iz jedne od pet članica EU koja ne priznaju nezavisnost Kosova.

Podsetimo, Lajčak ima bogato iskustvo u regionu.

Bio je slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je bio imenovan za evropskog izaslanika za referedum o crnogorskoj nezavisnosi, te je na kraju vršio funkciju vioskog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini. 

Francuska je prema saznanjima RSE, predstavljala poslednji kamen spoticanja za Lajačakovo imenovanje, i čini se da je Pariz, zajedno sa Berlinom ranije, popustio i prihvatio Boreljov predlog.

Izvor: RSE

Žozep BoreljMiroslav LajčakEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva