:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 19, 2023   14:23

0

135

Borelj: Puna podrška Lajčaku, krenuti u implementaciju dogovorenog bez odlaganja

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj sastao se sa ministrima spoljnih poslova država članica EU u Njujorku, a nakon sastanka preneo je novinarima da ih je informisao o procesu dijaloga Beograda i Prištine, kao i da su na sastanku potvrdili punu podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku kao posredniku.

Borelj kaže da je na sastanku izražena zabrinutost u vezi implementacije obaveza na koje su se strane obavezale u procesu normalizacije.

,,Obe strane pristale su na ove korake u procesu normalizacije, ranije ove godine i EU traži od obe strane da konstruktivno i u dobroj veri pristupe implementaciji", kazao je Borelj.

Najavio da će u skorije vreme ministri svih 27 članica EU dati zajedničku izjavu zajedničku izjavu o dijalogu Beograda i Prištine.

,,Ono što želimo i što je naš zahtev jeste da se krene u implementaciju bez odlaganja, što uključuje obaveze obe strane preuzete u prošlosti sklopljenim sporazumima", istakao je Borelj.

Stano o pritužbama Priština na Lajčaka: Ne komentarišemo izjave koje sadrže neosnovane optužbe

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da Evropska unija ne komentariše ničije izjave, posebno ako sadrže neosnovane optužbe.

On je to rekao,na konferernciji za novinare, povodom optužbe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak stao na stranu Srbije tokom poslednje runde dijaloga na visokom nivou održane 14. septembra.

,,EU u potpunosti podržava Lajčaka i napore da se pomogne Beogradu i Prištini da normalizuju odnose", rekao je Stano.

Na pitanje o saopštenju visokog komesara Žozepa Borelja u ime svih 27 članica, Stano je rekao da ono izražava očekivanja EU od obe strane i kako da se dijalog dalje nastavi.

,,One daju punu podršku predstavniku EU i pozivaju Beograd i Prištinu da hitno nastave sa svojim obavezama. U saopštenju su zemlje članice podsetile strane na odgovornost da se pridržavaju principa poverljivosti u dijalogu i prema tom procesu. Ovo je veoma jasno očekivanje EU od obe strane, kao i kako da se ponašaju i rade u dijalogu. EU je tu da im ponogne da ostvare svoje evropske težnje", rekao je Stano.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva