:

:

TV Most

Foto: Frans 24

clock

Januar 30, 2020   9:45

0

189

Borelj sa Tačijem i liderima stranaka

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i politiku bezbednosti Žozep Borelj danas će se, tokom svoje prve posete regionu, u Prištini sastati sa predsednikom Hašimom Tačijem, liderima političkih stranaka i predstavnicima civilnog sektora.

U Prištinu dolazi u vreme kada teče rok za formiranje nove vlade i nekoliko dana nakon što je specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore, Ričard Grenel, inicirao avio i železničko povezivanje između Beograda i Prištine.

Kosovo je, inače, bez institucija od jula prošle godine, kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera zbog poziva Specijalnog suda.

Vanredni izbori su održani 6. oktobra prošle godine, a mandatar za sastav vlade i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ima rok do 4. februara da skupštini predstavi novu kosovsku vladu.

Prema ranijim izjavama, Borelj dolazi da bi pomogao, koliko može, da se ponovo pokrene dijalog između Beograda i Prištine koji je u zastoju.

On je već pozivao zvaničnike u Prištini da što pre formiraju vladu, ali i da ukinu takse koje predstavljaju kršenje CEFTA sporazuma i prepreku za nastavak razgovora.

Visoki predstavnik EU je uoči dolaska rekao da se raduje zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu koji mu je prioritet u agendi, a pored toga želi da pokaže i posvećenost EU perspektivi regiona, stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

Tokom posete Kosovu, Borelj će obići i Termoelektranu Kosovo B u Obiliću kako bi najavio radove koje finansira Evropska unija sa 76,4 miliona evra, a planirana je i njegova poseta Prizrenu.

Šef evropske diplomatije će posle Prištine posetiti i Beograd.

Izvor: T a n j u g

Žozep BoreljZapadni BalkanEUPrištinaHašim TačiKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva