:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2022   20:06

0

114

Borelj: Sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou ako bude napretka

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da je spreman da zakaže sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou, ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra''.

Borelj je najavio da "šefovi pregovarači počinju da rade na sledećim koracima ovde u Briselu već večeras".

„Kosovska strana dolazi večeras. Spreman sam da zakažem liderski sastanak ako pregovarači postignu napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra", kazao je Borelj novinarima posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu na kojem je, pored ostalog, šefove evropskih diplomatija izvestio o razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koje je nedavno imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

On je dodao da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora "ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije".

Vlasti privremenih prištinskih institucija su odredile 21. novembar kao datum posle kojeg će početi da kažnjavaju vozače na severu KiM koji poseduju KM registarske oznake.

Govoreći o njegovim razgovorima u Parizu sa predsednikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, Borelj je poručio da moraju da se smire tenzije koje su “izlišne i neproduktivne”.

„Ova tenzija dostiže veoma, veoma opasan nivo i moram da kažem da smo součeni sa najozbiljnijom i najopasnijom krizom od 2013. godine. Obe strane treba hitno da pokažu spremnost da rade na smanjenju tenzija. Neprihvatljivo je za bilo koju stranu da narušava ili ingnoriše obaveze preuzete dijalogom”, naglasio je Borelj.

On tvrdi da je povlačenje Srba iz privremenih prištinskih institucija, sudstva i policije, kreiralo vakum na severu KiM i da u tom vakumu, kako je rekao, ''''može da se desi najgore”.

Borelj je dodao da iz tih razloga traži da “obe strane pokažu više fleksibilnosti”.

On je izneo i nekoliko detalja o predllogu o kojem se razgovaralo u Parizu.

„Mi smo predstavili predlog i ja zahvaljujem Nemačkoj i Francuskoj na velikoj podršci oko ovog predloga. Kosovski Srbi moraju da se vrate u institucije. Kosovske vlasti moraju da pokažu fleksibilnost o registarskim tablicama i da rade na dogovoru za Zajednicu srpskih opština bez odlaganja. Za partnerima koji hoće evropsku budućnost, mi očekujemo evropsko ponašanje. Očekujemo volju da se nađe evropsko rešenje. To je osnovni preduslov. Obe strane se sada nalaze na raskrsinici i moraju da reše kojim će putem krenuti, prema Uniji ili prema prošlosti”, kaže Borelj.

On je naglasio da je taj predlog ''''u suštini njegov'''' i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, i da je predlog dobio podršku Berlina i Pariza

To je, kako je dodao, evropski predlog čiji je cilj da se izađe iz sadašnje logike upravljanja krizom.

„U poslednje dve, tri godine sve vreme radim na upravljanju krizom. To nije način za rešavanje problema. Treba da idemo ka strukturnom pristupu, da otvorimo značajna pitanja i da predupredimo krizu. To treba da bude korak napred i novi pristup. Što se tiče reakcija obe strane, ne mogu da kažem da su se složili, ali nisu odbacili predlog i to je već nešto. Ovu krizu moramo da rešimo pre iduće nedelje. Moramo da izbegnemo veliki sukob, sada kada nema policije na severu Kosova moramo da prevaziđemo ovaj veoma opasan trenutak, a onda bi mogli da pogledamo na problem drugim očima. Ne preko krize, nego preko strukturnog rešenja. Mislim da je to moguće”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je naglasio da treba da se sprovede ono što je ranije potpisano, ističući da nema smisla raditi na novom sporazumu ako prethodni nisu primenjeni.

Borelj je izrazio svoju zabrinutost i zabrinutost ministara EU za situaciju u regionu Zapadnog Balkana gde se, kako je rekao, “nazire nekolko kriza”.

Kao odgovor, EU pojačava svoj angažman “zato što je Zapadni Balkan naš geopolitički prioritet”, naveo je Borelj.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

BoreljKiMpreregistracijadijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva