:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 02, 2020   15:38

0

233

Borelj: Sloboda medija je pravo svakog od nas

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je povodom Svetskog dana slobode medija poručio da će EU nastaviti da podržava ključnu ulogu nezavisnih i pouzdanih medija širom sveta.

Borelj je naglasio da su medijske slobode jedan od temlja demokratskog društva i naveo važnu ulogu medija u pružanju informacija tokom pandemije kovid 19.

"Sloboda medija je pravo, ne samo novinara, već i svakog od nas", kaže Borelj.

Povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija Borelj je u ime EU izrazio poštovanje ulozi novinarstva u očuvanju slobodnog izražavanja i negovanju transprentnosti i odgovornosti.

On je naglasio da je kriza izazvana kovid 19 više nego ikada pokazala značaj medija u pružanju proverenih i nepristrasnih informacija.

"Zabrinjavajuće je to što je pandemija iskorišćena u nekim zemljama kao razlog za uvođenje neprimerenih ograničenja na medijske slobode", navodi Borelj.

U pisanom saopštenju šef EU diplomatije naglašava da su novinari i mediji, uprkos rizicima i izazovim koje je donela pandemija nastavili da obavljaju svoj posao obezbeđujući važne informacije o razarajućem uticaju pandemije, ali i prenoseći priče o solidarnosti i hrabrosti širom sveta.

"Danas više nego ikada sloboda medija je temelj demokratskih društava koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu da prave izbore zasnovane na informacijima. Novinarsvo je tu da pomogne u borbi protiv dezinformacija", naveo je Borelj.

Šef diplomatije EU ocenio je da se u mnogim zemljama novinari suočavaju sa restriktivnim zakonima, ponekad pripisanim kovid 19 merama "koji ograničavaju slobode izražavanja i medijske slobode".

Dodao je da su novinari, posebno žene, suočeni sa prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima vlasti ili pristrasnih medija koji ih prisiljavaju na samocenzuru.

"Previše novinara se suočava sa maltretiranjem, privođenjem i zatvorskim kaznama. Previše ih je izgubilo živote radeći svoj posao", kazao je Borelj.

Naveo je i da EU radi na suočavanju sa zdravstvenim, socio-ekonomskim kao i pravnim posledicama pandemije što uključuje i posledice po medijske kuće.

On je napomenuo da se pored inisistiranja na beskompromisnoj potrebi za slobodom izražavanja EU fokusira i na borbu protiv dezinformacija u vezi s virusom kovid 19.

"To uključuje promociju pouzdanih izvora, razotkrivanje lažnog ili pogrešnog sadržaja i uklanjanje nezakonitog sadržaja. Ove akcije mogu uspeti samo ako se mogu nadograditi na savesni rad predanih i hrabrih novinara, čiji svakodnevni napori čine društva sigurnijim, pravednijim i demokratičnijim", zaključio je Borelj.

Izvor: RTS

Žozep BoreljEUsloboda medijanovinari kovid 19
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva