:

:

TV Most

Foto: novi standard

clock

April 30, 2020   11:44

0

206

Borelj: “Status kvo” u pregovorima Beograda i Prištine je nepodnošljiv

Trenutna “status kvo” situacija u kojoj se nalaze pregovori Beograda i Prištine je nepodnošljiva, smatra visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj. On dodaje da je potrebno nastaviti pregovore dve strane što je pre moguće, prenosi N1.

“Nema alternative za hitan nastavak normalizacije razgovora između Beograda i Prištine, moraju da stvore atmosferu koja je je pogodna za nastavak dijaloga, na korist obe strane“, naveo je Borelj.

Na taj način on je odgovorio na poslaničko pitanje, kako na normalizaciju odnosa dve strane utiče to što su na visoke državne funkcije u kosovskoj administraciji postavljane osobe koje su osuđene ili osumnjičene da su počinile ratne zločine.

Poslanica francuskog ultradesničarskog Nacionalnog saveza Dominik Bild, navela je sredinom februara da je Ramuš Haradinaj podneo ostavku u julu 2019. godine nakon što ga su ga Specijalna veća tzv. Kosova pozvala na ispitivanje u Hag. Takođe, da je Hašim Tači 2010. godine bio predmet istrage u vezi sa optužbama iz izveštaja Saveta Evrope koji je pripremio Dik Marti, kao i da je Rustem Mustafa, osuđen za ratne zločine, u junu 2019. godine imenovan za savetnika predsednika i da je nagrađen medaljom za “doprinos borbi za slobodu i nezavisnost”.

Borelj, u pisanom odgovoru, podseća da je tokom posete Beogradu i Prištini u januaru ove godine naglasio spremnost da preuzme ulogu posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine u ime Evropske unije, kao i da će nastaviti saradnju sa svim političkim akterima na KiM.

U tom smislu, Borelj je pozdravio odluku privremenih institucija u Prištini da ukine carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uz ocenu da je taj korak imao pozitivne efekte na ponovno uspostavljanje trgovine u regionu i osiguravanje protoka robe potrebne za borbu protiv kovida -19.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku očekuje da će, nakon ukidanja carina, doći do brzog nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kako bi se u značajnoj meri popravili međusobni odnosi i dodaje da imenovanje Miroslava Lajčaka na funkciju Specijalnog predstavnika za dijalog i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, pokazuje snažnu želju EU da nastavi svoj angažman u okviru dijaloga.

Izvor: Kosovo online

KiMBoreljdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva