:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2024   13:53

0

81

Borelj sutra u Briselu predstavlja plan za mir između Izraela i Palestinaca

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će sutra na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca.

U pismu državama članicama, Borelj je napisao da će njegova mapa puta "razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu", preneo je Tajms of Izrael.

Kako je objavio Juronjuz, Boreljov plan poziva na mirovni proces koji vodi do stvaranja palestinske države uz Izrael i punu normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih država.

Međunarodna mirovna konferencija trebalo bi da okonča rat između Hamasa i Izraela, kao i širi izraelsko-palestinski sukob, što bi stvorilo "početni okvir" za mir u roku od godinu dana.

Postojala bi "snažna bezbednosna garancija" za obe države, a sporazum bi bio "uslovljen punim uzajamnim diplomatskim priznanjem i integracijom i Izraela i Palestinaca u regionu".

Države članice EU podeljene su u stavovima prema ratu u Gazi i malo je verovatno da će podržati Boreljovu mapu puta, preneo je izraelski portal.

Izvor: T a n j u g

BoreljIzraelPalestina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva