:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2020   11:51

0

227

Borelj u Sarajevu, Dodik: Konsenzus o evropskom putu - vredno dostignuće BiH

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za ceo svet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

On je, nakon sastanka članova Predsedništva BiH s visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, rekao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore, kao i da apstraktna priča o građanima neće moći da pruži rezultate.

Dodik je istakao da Republika Srpska obeležava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH, prenosi RTRS.

On je ocenio da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vredno dostignuće koje je postignuto u BiH.

"Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili", poručio je Dodik Borelju.

Dodao je i da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona.

"Deo toga smo rešavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da treba novi paket pomoći kako bi mogli da prevaziđemo izazove u nekoliko narednih meseci", ukazao je Dodik.

Borelj: Nemam lekcije i pridike, sve je na domaćim vlastima

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Sarajevu, posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH, da je to bio iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama.

"Ovo je nesumnjivo istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu", rekao je Borelj nakon sastanka u Predsedništvu.

Ukazao je na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata i kolektivnog sećanja i pozdravio zajedničku izjavu Predsedništva povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo šta se dešavalo u prošlosti i da odamo počast žrtvama i svima koji su radili na pravcu pomirenja", dodao je Borelj, prenosi portal Kliks.

Prema njegovim rečima, zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna.

Koristim priliku da potvrdim podršku naporima Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posledica zajedničkih napora", rekao je Borelj.

On je istakao da je EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine i da je na domaćim vlastima da intenziviraju napore.

"Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 odsto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije", zaključio je Borelj.

Cvijanović: BiH bi bila uspešnija da je organizovana prema Dejtonu

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je danas da bi BiH bila "prilično uspešna zemlja" da joj je dozvoljeno da se od početka organizuje na bazi onoga što je definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Nažalost, to nije tako. Dolazilo je do strašnih devijacija, neke od njih su se dešavale zahvaljujući intervencijama visokih predstavnika, neke su se dešavale zbog naivnosti i vere da ćete, ukoliko nešto prihvatite, imati sistem koji će biti bolji, jeftiniji, efikasniji, racionalniji. Međutim, to se nikad nije dešavalo i danas se sa pravom pitamo - gde se mi nalazimo i šta se to događalo sa samim sporazumom", rekla je Cvijanovićeva povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, preneo je portal RTRS.

Ona je istakla da je proteklih godina vršen ogroman pritisak na ustavni poredak, pa zato treba biti zadovoljan što je Republika Srpska uopšte opstala, što ide napred i odoleva izazovima.

"Međutim, istovremeno ne možemo da budemo zadovoljni zbog činjenice i svesti o tome da bismo bili još bolji i uspešniji da nije bilo ovakvog prekrajanja našeg unutrašnjeg poretka", rekla je Cvijanovićeva i istakla da bi tada više šanse imali svi, i BiH, i Republika Srpska.

Predsednica RS smatra da sprovođenje Dejtonskog sporazuma, nažalost, nije dovelo do očekivanog međusobnog razumevanja u BiH, jer je intervencionizam međunarodne zajednice i bivših visokih predstavnika u BiH bio kontraproduktivan.

Cvijanovićeva je naglasila da Republika Srpska ne prihvata da joj neko nameće rešenja "na mišiće", kao i da je neko poredi sa Federacijom BiH, gde ne mogu da se dogovore ni oko formiranja vlasti, ni oko izmena Izbornog zakona.

"Političko Sarajevo je to koje umanjuje značaj BiH jer uvek nekoga sa strane pita šta treba da radi. Formula bi trebalo bude da se svi u BiH pridržavaju ustavnih nadležnosti i da ne gubimo vreme na to kako neke nadležnosti navodno treba sa entiteta preneti na BiH", zaključila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Džaferović: Nadam se da ćemo prevazići svađe i lošu atmosferu

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas, nakon sastanka članova Predsedništva sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, da se nada da će političari u BiH nakon današnjeg sastanka prevazići nepotrebne svađe.

"Za nas je danas važan dan u BiH, rekao bih i u Evropi i svetu. Obeležavamo 25. godišnjicu uspostavljanja mira u BiH, tim povodom smo ugostili velikog prijatelja. Dolaskom u BiH dao je značaj ovom datumu", rekao je Džaferović.

On je izrazio nadu da će u BiH biti prevaziđena loša politička atmosfera i da će se izaći iz klišea stalnih i nepotrebnih svađa, a okrenuti se realizaciji preporuka Evropske komisije.

Džafeović je istakao da je članstvo BiH u EU neupitna perspektiva, prenosi Kliks.

Komšić: Poseta Borelja potvrđuje da EU stoji iza napretka BiH

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je, nakon sastanka članova Predsedništva sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i politiku bezbednost Džozepom Boreljom, da njegova poseta Sarajevu potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine.

"Ovo nije protokolarna poseta. Nastavili smo razgovore iz Brisela. Poseta potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine, pruža pomoć i u trenutnim situacijama, ali i generalno na našem putu ka EU", rekao je Komšić, prenosi portal Kliks.

On je zahvalio Borelju što je našao vremena da dođe u Bosnu i Hercegovinu.

Borelj se nalazi u poseti Sarajevu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH 1992-1995.

Izvor: T a n j u g

Žozep BoreljDejtonski sporazumBiHSarajevoMilorad DodikEUŽeljka CvijanovićŽeljko KomšićŠefik Džaferović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva