:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2023   19:14

0

335

Borelj: Uznemiren sam zbog situacije na severu, hapšenja Srba bez zakonske osnove

Visoki izaslanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas da je veoma uznemiren zbog situacije na severu KiM i poručio da EU neće tolerisati to što se, upkos održanim kriznim sastancima, eskalacije nastavljaju i postaju opasne. 

''Veoma sam uznemiren situacijom na severu Kosova: bespravna hapšenja kosovskih Srba i marš Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u južnoj Mitrovici, praćena teškom retorikom iz Srbije. Uprkos jučerašnjim kriznim sastancima, eskalacije se nastavljaju i postaju opasne. Nećemo to tolerisati'', napisao je Borelj na svom nalogu na Tviteru.

Kako su saopštile takozvane kosovske bezbednosne snage, 215 njihovih pripadnika marširalo je danas od kasarne ''Minatori'' do sela Frašer u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega su se vratili u bazu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je danas da je uputio zahtev komandi Kfora da preduzme hitne mere u zaštiti srpskog naroda i njegovog prava na opstanak i dodao da je Vojska Srbije spremna da u skladu sa Ustavom Srbije i poveljom UN ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta predsednika Srbije Aleksandra Vučića u potpunosti izvrši sve zadatke u odnosu na ukupnu bezbednosnu krizu.

Mojsilović je rekao da je srpski narod na KiM izložen strašnom pogromu od strane režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, a da je njihova krivica jedino u imenima i prezimenima i u tome što ne žele da napuste svoja ognjišta.

KBS tvrdi a su o tom maršu bili obavešteni komandant bataljona Kfora i njegovo osoblje, prenosi Reporteri.

Ministar odbrane u vladi privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj rekao je danas da je reč o redovnim marševima. Kako je naveo, današnji marš je ''deo godišnjeg plana'' i nema veze sa bezbednosnom situacijom na severu KiM. 

Izvor: T a n j u g

KiMBoreljEUhapšenje Srba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva