:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2023   21:11

0

104

Borelj: Vučić i Kurti se složili da novi razgovori oko teksta nisu potrebni

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Borelj je nakon sastanka, na kojem je učestvovao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

Evropski komesar je naveo da su se obe strane složile da se sa primenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

''Dvojica lidera će se ponovo sastati tokom marta kako bi se finalizovao aneks ugovora, koji je njegov integralni deo, a koji još nije u potpunosti finalizovan'', rekao je Borelj i dodao da je EU podsetila obe strane o njihovim obavezama da primene sve dogovore iz prošlosti.

On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

''Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu'', rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

''Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice'', rekao je Borelj.

Borelj je dodao da za Srbe na KiM ovaj plan znači više bezbednosti, sigurnosti, kada je reč o ljudskim pravima, pravima Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i kulturnim i istorijskim spomenicima.

''Plan može da bude platforma pomoću koje će se prevazići nasleđe iz prošlosti'', ocenio je Borelj.

.

22:25 - Napravljen određeni napredak, ali je potrebno više rada

Evropski komesar za spoljnju politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da je večeras u Briselu na trilateralnom sastanku napravljen određeni napredak, ali da je potrebno više rada.

"Sporazum je pre svega za građane Kosova i Srbije. Sazvaću još jedan sastanak sa dvojice lidera tokom marta sa ciljem da se finaliziraju razgovori o Aneksu implementacije, na osnovu koje će se voditi faza implementacije sporazuma", napisao je Borelj na Tviteru. 

Danas je u Briselu održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, u kojoj su Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održali najpre odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim i zajednički razgovor.

Borelj je posle sastanka rekao novinarima da su se Vučić i Kurti složili da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst predloga uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Izvor: T a n j u g

BoreljEUVučićKurtidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva