:

:

TV Most

clock

Mart 08, 2023   11:52

0

141

Borelj: Zajedničke EU nabavke oružja za bolju i bržu podršku Ukrajini

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU danas bi trebalo da ministrima odbrane Unije, koji se sastaju u Stokholmu, predloži način podrške Ukrajini u snabdevanju oružjem i municijom.

"Danas imamo na stolu važne odluke koje treba doneti, danas ne formalno, nego politički. Daćemo smernice za sledeći (zajednički) sastanak sa ministrima spoljnih poslova. Pitanje je kako podržati bolje, brže i jače Ukrajinu", izjavio je Borelj pre sastanka.

On je podvukao da rat i dalje besni i da Ukrajini treba više municije, pa će ministri razgovarati kako je obezbediti.

Boreljov predlog je izrađen zajedno sa Evropskom službom za spoljne poslove, sa Evropskom odbrambenom agencijom i sa Evropskom komisijom. 

"Prvo, da se brzo obezbedi municija iz postojećih zaliha. Govorimo o nedeljama, tako da treba da iskoristimo ono što već imamo. Ono što evropske vojske već imaju u svojim zalihama i u ugovorima koje su prenele industriji. Drugo, da tražimo više 'zajedništva': zajedničku nabavku svih vojski, da rade zajedno kako bi se deo ove zajedničke nabavke obezbedio Ukrajini, na srednji rok", kaže on.

Ministri će raspravljati i o dugoročnoj podršci Ukrajini i kako povećati odbrambeni kapacitet EU industrije. 

"Ne možemo ozbiljno govoriti o našem kapacitetu za autonomnu stratešku odgovornost ako nemamo dovoljno odbrambenih kapaciteta u našoj industriji. I na tome radimo zajedno sa Komisijom i videćemo kako možemo da povećamo ovaj kapacitet", najavio je Borelj.

Na molbu novinara da reaguje na tvrdnje da je napad na Severni tok 2 izvela pro-ukrajinska grupa, Borelj kaže da ne može da komentariše stvari za koje nema "jasne dokaze i informacije".

Izvor: T a n j u g

BoreljEUoružjeUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva