:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2023   16:20

0

117

Borelj:Kurti insistirao na de fakto priznanju, ZSO je ključna za normalizaciju

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da tokom sastanka lidera Beograda i Prištine nije bilo moguće rešiti međusobne nesuglasice i istakao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju tzv. Kosova.

Borelj je nakon sastanka  naglasio da je put dve strane ka EU kroz dijalog i da je uspostavljanje Zajednice sprskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa.

"Bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni Kosovo ni za Srbiju", upozorio je Borelj. 

On je dodao da je sa Kurtijem i Vučićem pokušao da nađe rešenje za napredak na osnovu predloga koji je iznela EU, ali da Kurti nije bio spreman za postizanje napretka i započinjanje kredibilnog procesa ka uspostavljanju ZSO i insistirao je de fakto na priznanju tzv. Kosova, dok je Vučić prihvatio predlog EU. 

Borelj je rekao da je uspostavljanje Zajednice sprskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa i da je ključno da pregovori o statutu ZSO počnu bez daljeg odlaganja. 

On je dodao da je tokom sastanka razgovarano o krizi na severu KiM i da su se fokusirali na primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, što je, naglasio je, ključno za proces normalizacije. 

Izvor: T a n j u g

KiMBoreljdijalog Beograda i PrištineKurtiVučićZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva