:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 12, 2019   22:52

0

346

Borisov hoće da čuva makedonsko nebo

Bugarski premijer Bojko Borisov navodi da Bugarska kao NATO članica može da pomogne Severnoj Makedoniji u čuvanju vazdušnog prostora, ako, kako je on naveo, postigne sporazum o kupovini novih osam lovaca F-16 sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi "Rojters".

Kako navodi Rojters, Bugarska, koja je takođe članica Evropske unije želi da zameni svoje avione "mig 29", sovjetskog porekla i da obnovi svoju eskadrilu u skladu sa NATO standardima.

"Ja sam razgovarao sa kolegom Zoranom Zaevim prošle nedelje o čuvanju makedonskog neba kada dobijemo nove avione", rekao je Borisov, dodajući da je to dobro za obe strane.

Pentagon je saopštio da je Stejt department SAD odobrio moguću prodaju osam lovaca F-16 i dodatnu opremu Bugarskoj u vrednosti koja je procenjena na 1,67 milijarde dolara.

Sa druge strane, Bugarske očekuje ponudu o kupovini lovaca F-16 od strane SAD sa popustom u vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

Bugarski ministar Krasimir Karakačanov je izjavio da će u toku nedelje dobiti oficijalnu ponudu od strane o kupovini lovaca model F-16.

Očekivani sporazum za "lokid martin" F-16 blok 70 za Bugarsku će biti najvredniji dogovor o kupovini vojne opreme od pada komunističkog režima u 1989. godine.

Severna Makedonija očekuje da će postati 30. članica NATO-a sledeće godine, a takođe očekuje da će dobiti datum o pregovorima o pristupanju sa Evropskom unijom nakon postizanja sporazuma sa Grčkom oko ustavnog imena te zemlje.

Izvor: Танјуг

BorisovSeverna MakedonijaBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva