:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 17, 2020   10:46

0

24

Bošković: Protesti SPC koriste se za negaciju Crne Gore

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković ocenio je da se protesti, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC), protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, koriste kao negacija crnogorskog državnog bića, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države, te istovremeno poručio da taj akt neće biti povučen.

 

Galama se, kaže Bošković, nije podigla zbog samog zakona, već je, tvrdi, usmerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.
"Upravo ovi protesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva se koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinica gde govore da će se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda celokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi veroispovesti, već je ova kampanja usmerena ka negaciji Crne Gore, Crnogoraca kao nacije i nezavisne države", rekao je Bošković u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).
Građanima koji učestvuju četvrtkom i nedeljom u litijama u više gradova Crne Gore, Bošković je poručio da je Zakon stupio na snagu, da neće biti povučen i da je Crna Gora, kao što je to rekao premijer Duško Marković, spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.
"I pre zakona nije bila samo SPC registrovana, jer je želela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore. Nadam se da će se Mitropolija dozvati pameti i da će videti da zakon nije usmeren protiv njih, da daje mnogo veća prava i mogućnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori", rekao je Bošković.
Ne spori da je demokratsko pravo Mitropolije da organizuje litije i molebane sve dok su, kako kaže, ta okupljanja mirna i dok su poruke mirne.
"Svi moramo biti svesni da je Crna Gora nezavisna država, kao takva uređuje svoj pravni sistem. Bilo je potrebno urediti prava i obaveze verskih zajednica, jer je stari zakon iz 1977. Radilo se dugo na ovom zakonu, on je moderan i evropski, dobio je podršku svih međunarodnih adresa, među njima i Venecijanske komisije", tvrdi Bošković.
Ponovio je da se protiv Crne Gore iz, kako je kazao, određenih centara vodi hibridni rat i dodao da će se zvanična Podgorica s tim izboriti i da ima kapacitete za to.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva