:

:

TV Most

clock

Januar 07, 2019   15:01

0

240

Božićna liturgija u Sabornom hramu u Zagrebu

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić služio je Božićnu liturgiju u Sabornom hramu u Zagrebu i poručio da čovek jedino kroz ljubav prema bližnjem može postići svoj mir i imati Boga sa sobom.

Božić obeležava postanak Boga čovekom, što navodi kao veće čudo od stvaranje sveta, rekao je mitropolit Porfirije, prenela je Hina.

"Mi smo gladni istine i pravde i gladni smo Boga, a on je došao da ispuni tu našu glad", poručio je velikom broju okupljenih vernika.

Dodao je kako čovek često pokušava da nađe svoj mir uz pomoć raznih zaštita iz spoljnog sveta, ali da rešenje nije spolja, nego u čoveku.

U crkvi podignutoj 1866. u samom središtu Zagreba, po nacrtima istaknutog arhitekta Franje Klajna, a obnovljenoj nakon potresa 1884. po nacrtima Hermana Bolea, kada su u nju postavljeni današnji ikonostas s ikonama slikara i ikonografa Epaminondasa Bučevskog, Porfirije je kazao:

"Kad ostanemo sami sa sobom, osetimo nemir, osetimo savest, i nema mira dok ne rešimo odnos sa sobom i svojom savesti".

Potrebno je da bismo se pomirili sa sobom, da praštamo drugima i pre svega da tražimo oproštaj od drugih, da bismo se pomirili s Bogom i imali za nagradu radost, lepotu, mir i smisao, imali Boga sa sobom, zaključio je mitropolit Porfirije.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

zagrebbožić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva