:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 18, 2022   12:05

0

42

Božinović: Ulazak Finske i Švedske u NATO ništa ne menja

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović smatra da ulazak Finske i Švedske u NATO neće ništa bitno promeniti, jer je to samo još jedan u nizu simboličnih aktova koji bi trebalo da pojačaju antirusku histeriju.

 

"Te dve zemlje imaju najtešnju vojnu saradnju sa NATO paktom i njihov ulazak je čista formalnost. Osim što je Rusija dobila još jednu NATO zemlju na granici, to nije stvar koja će realno na terenu nešto promeniti, a stanje u Ukrajini zaoštriti", rekao je Božinović za Tanjug.

On dodaje da stanje u Ukrajini stalno ide ka daljem zaoštravanju i teško je predvideti u kom će dalje pravcu ići. Utoliko pre što se Zapad, kaže Božinović, sve više zagreva, a možda i zanosi, idejom da je moguća kompletna kapitulacija Rusije.

Na pitanje kako vidi situaciju u Ukrajini, Božinović kaže da je zabrinut, jer situacija ne pokazuje znake smirivanja.

On naglašava da je Rusija pre konflikta imala zahteve koje niko ne pominje i koji su sada potpuno izgubljeni.

"Nijedna zapadna država ne pominje da je tu bilo nekakvih problema koji su Rusiju mogli ozbiljno da ugroze, već se stvara isključivo antiruska propaganda i situacija gde već sada posledice možemo podeliti na one kratkoročne koje će se osećati još godinu, dve i one koje će tek za 20 godina da se vide", smatra Božinović.

Govoreći o kratkoročnim posledicama, on kaže da će one izazvati ozbiljan ekonomski potres u zapadnoj Evropi, a, ističe, to su društva koja nisu navikla na ekonomske izazove sa kojim će se suočiti. "To će voditi lišavanju mnogih udobnosti i privilegija na koje su ta društva navikla", poručuje diplomata.

Naglašava da će se tada videti da li će ljudi u zapadnoj Evropi i dalje nastaviti da podržavaju takav rat u Ukrajini, koji je, ističe, bez sumnje mogao da se izbegne.

"Nema nikakve sumnje da su Minski sporazumi i Ukrajina izvan NATO bili ciljevi bliski zdravom razumu, ali zanemareni. Oni su potisnuti u zaborav i njih više niko ne spominje", naglašava Božinović.

On smatra da najcrnji scenario dugoročnih posledica može biti da se Rusija jako približi Kini i da to bude partnerstvo koje će u mnogome da se pita za mnogo toga na planeti. "Da li će to biti po volji SAD ili Evrope koja može izgubiti svoja tržišta to ćemo videti", navodi Božinović.

Govoreći o stavu Nemačke prema ulasku Finske i Švedske u NATO, Božinović kaže da je on izrazito pozitivan, ali nametnut i uniformisan od strane glavnokomandujuće sile NATO.

Božinović kaže da je očekivana i podrška Nemačke prijemu Privremenih prištinskih institucija u Savet Evrope, ali da tome ne treba davati preveliki značaj.

Ističe da Savet Evrope nije telo sa ovlašćenjma, već moralni autoritet zapadne Evrope koji je nastao posle Drugog svetskog rata, ali je u međuvremenu u velikoj meri izgubio na kredibilitetu.

On smatra da je to još jedna propagandna akcija koja se sa naše strane ne može zanemariti, ali je ni bi trebalo precenjivati.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva