:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Decembar 11, 2019   19:30

0

43

Bramerc: Na Balkanu negiraju zločine i veličaju zločince

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serž Bramerc je, govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca.

 

Kako se navodi u saopštenju Mehanizma, Bramerc je rekao da se dubina tog problema može videti kroz akcije političara.

"Oni ne traže glasove obećavajući pomirenje ili gradeći mostove ka drugim zajednicama. Umesto toga, političari veruju da dobijaju izbore negiranjem zločina i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističke istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove komemoracijama, umesto osudama, ratnim zločincima", tvrdi Bramerc.

Bramerc je to rekao govoreći o tome koliki je napredak postignut u pokušaju da se ostvari veća pravda za žrtve u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

Bramerc je ocenio da još mnogo toga treba da bude urađeno pošto, kako je naglasio, vlasti u Ruandi i dalje tragaju za više od 500 begunaca, dok u zemljama bivše Jugoslavije nacionalni sudovi treba da procesuiraju još hiljade slučajeva.

Bramerc je, takođe, informisao SB UN o aktuelnim postupcima, koji su pod nadležnošću Mehanizma, odnosno u vezi sa žalbenim postupkom u slučaju Ratka Mladića, ponovnim suđenjem Stanišiću i Simatoviću, kao i u vezi sa postupcima u slučajevima koji se vode zbog genocida u Ruandi.

Ministarstvo pravde je ranije najavilo da će na redovnoj sednici Saveta bezbednosti biti predstavljen novi šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, u okviru kojeg je razmatrana i saradnja Srbije sa ovim međunarodnim sudom.

Izvor: RTS

Mehanizam za međunarodne krivične sudoveHagSerž Bramerc
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva