:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2022   22:05

0

145

Bramerc: Pomaci u saradnji tužilaca BiH i Srbije

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc poručio je u obraćanju Savetu bezbednosti UN da postoje pozitivni pomaci u saradnji tužilaca BiH i Srbije, ali da obe zemlje imaju velike poteškoće u ostvarivanju saradnje sa Hrvatskom.

Tužilac je istakao da regionalna pravosudna saradnja "ostaje najznačajnije pitanje".

On je napomenuo da, iako postoje pozitivni pomaci u saradnji tužilaca u BiH i Srbiji, "obe zemlje imaju velike poteškoće u ostvarivanju saradnje sa Hrvatskom", jer na zahteve za pravni pomoć u više od 80 slučajeva nema odgovora, a neki se čekaju i po sedam godina.

"Danas postoji široko rasprostranjen utisak da u Hrvatskoj postoji volja da se traži pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti", rekao je Bramerc.

On je pozvao hrvatsko Ministarstvo pravosuđa da "sve nerešene zahteve za pomoć koji su trenutno blokirani pošalje nadležnim pravosudnim organima i podstakne ih da te zahteve hitno procesuiraju".

Bramerc je istakao da se tužilaštvo aktivno priprema za usmenu žalbenu raspravu u predmetu "Stanišić i Simatović".

Što se tiče nacionalnog krivičnog gonjenja zločina počinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, Bramerc je podsetio Savet bezbednosti da još postoje hiljade slučajeva koji treba da se okončaju pred nacionalnim sudovima.

On je objasnio da je nastavak pomoći tužilaštva "od suštinskog značaja za završetak ovog posla", što se ogleda u velikom broju zahteva haškom tužilaštvu za pomoć od strane domaćih tužilaca.

U zaključku, tužilac Bramerc je izrazio zahvalnost Tužilaštva predsedniku Karmelu Ađijusu za njegovo vođstvo tokom njegovog predsedavanja i ponovo potvrdio ključnu važnost podrške Saveta bezbednosti da omogući Tužilaštvu da završi svoj mandat.

Izvor: RTS

Serž BramercBiHSrbijaSB UN

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva