:

:

TV Most

Foto: Atelje 212

clock

Septembar 08, 2023   16:22

0

52

Branimir Brstina, dobitnik nagrade ,,Mija Aleksić – Biti glumac"

Manifestacija ,,Dani Mije Aleksića" biće održana od 26. septembra do 10. oktobra u Gornjem Milanovcu, a novi laureat nagrade ,,Mija Aleksić – Biti glumac" je naš istaknuti dramski umetnik, glumac Branimir Brstina, saopštili su organizatori festivala. 

 

Brstinu su predložili prethodni nosioci ovog vrednog priznanja: Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić i Olga Odanović, a usvojio je Upravni odbor Kulturnog centra. 

Manifestacijom ,,Dani Mije Aleksića" biće obeleženo 100 godina od rođenja ovog značajnog jugoslovenskog glumca. 

Podsetimo, Milosav Mija Aleksić, velikan srpskog glumišta je rođen u Gornjoj Crnući,  u opštini Gornji Milanovac,  koja sa Kulturnim centrom ovog grada uz Jugoslovensku kinoteku zajednički organizuje ovaj multimedijalni festival.

Kulturni centar u Gornjem Milanovcu od nedavno nosi naziv "Mija Aleksić".

Osim manifestacije ,,Dani Mije Aleksića", na današnjem susretu sa medijima detaljno je predstavljen i 9. Međunarodni filmski festival koji će u Gornjem Milanovcu biti realizovan u istom periodu.

Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, istakao je da će u Kinoteci u Uzun Mirkovoj 26. septembra biti ponovo prikazan film ,,Pusti snovi" (1968) rediteljke Soje Jovanović, u kome Mija Aleksić igra glavnu ulogu, jer je projekcija tog ostvarenja zbog kiše morala biti prekinuta na pola 30. avgusta na krovnoj terasi Doma vojske Srbije.

Ciklus filmova Mije Aleksića biće upriličen u Jugoslovenskoj kinoteci sa 12 čuvenih naslova kao što su - ,,Ljubav i moda", ,,Biće skoro propast sveta", ,,Jutro", ,,Skupljači perja" i drugi.

Vujović je najavio da će na adresi Uzun Mirkove 1 biti otvorena i izložba o Miji Aleksiću na dan 17. oktobra, a onda će biti realizovan i Legat ovog glumca, u sklopu legata ostalih umetnika u Kinoteci (Milena Dravić, Pavle Vuisić, Živojin Žika Pavlović, Velimir Bata Živojinović).

Izvor: T a n j u g ; foto: Atelje 212

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva