:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

138

Branimir Glavaš izašao iz zatvora

Ministarstvo pravde BIH ukinulo je presudu Glavašu i naložilo njegovo puštanje iz zatvora.

Takva odluka Suda BiH stigla je danas u mostarski zatvor gde Glavaš služi osmogodišnju kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenim u Osijeku.

Doneta je na osnovu odluke Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju pravosnažne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin, prenela je agencija Hina.

Ustavni sud odluku o ukidanju presude Vrhovnog suda doneo je 12. januara, zatraživši da se postupak ponovi.

Zagrebački županijski sud, gde je još važeća nepravosnažna presuda u trajanju od deset godina na osnovu koje mu je ranije određen pritvor, prošle nedelje izdao je poternicu za Glavašem, tako da bi on bio uhapšen ako se vrati u Hrvatsku.

Glavaš će, najverovatnije ostati u BiH u mestu Drinovci kod Gruda gde je napravio porodičnu kuću,objavili su BiH mediji.

On bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno portparol zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne, i to u zatvorima u BiH, po svojoj volji.

Po izlasku iz zatvora, Glavaš je izjavio kako će s advokatima razmotriti da li će se vratiti u Hrvatsku i naveo da je njegov izlazak "pobeda u dokazivanju čistoće Domovinskog rata".

On je kazao da će analizirati s advokatima da li će se vratiti u Hrvatsku i učestvovati u drugostepenom postupku koji će se protiv njega voditi, a očekuje izricanje oslobađajuće presude u obnovljenom sudskom postupku koji je naložio Ustavni sud po čijoj je odluci oslobođen.

"Moj izlazak znači prvi korak prema cilju, prema dokazivanju moje nevinosti, ali i pobedu u dokazivanju čistoće Domovinskog rata", dodao je Glavaš koji je brojne novinarske ekipe koje su ga čekale nekoliko sati pozvao na druženje u hotel "Ero".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva