:

:

TV Most

Foto: ravnopravnost.gov.rs

clock

Februar 07, 2020   12:39

0

258

Brankica Janković osudila izjavu Lončara o Crnogorcima u zdravstvu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je izjavu Zlatibora Lončara da "vodi politiku da Crnogoraca ne bude u njegovom resoru", kao i da u Srbiji "na mnogo vodećih mesta imamo Crnogorce koji ne znaju da pričaju srpski", kao diskriminatornu i uvredljivu.

Brankica Janković je u saopštenju istakla da je stav koji je izneo Zlatibor Lončar u suprotnosti sa Ustavom i principima ravnopravnosti svih građana.

Poverenica je navela da takve izjave mogu uznemiriti mnoge građane i da je na nosiocima funkcija velika odgovornost da promovišu toleranciju, razumevanje i ravnopravnost.

"Srbija ima visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina, i ovakve izjave štete ugledu države", navela je Jankovićeva.

Osuda izjave stiže i iz Crnogorske partije koja traži smenu Lončara.

"Lekari, specijalisti, profesori medicine, doktori nauka i direktori bolnica i klinika, kao i medicinske sestre poreklom iz Crne Gore koji su se dokazali decenijama gradeći zdravstveni sistem u Srbiji poniženi su ovakvom izjavom", navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je tokom gostovanja na televiziji O2 rekao da u Srbiji na mnogo vodećih mesta ima Crnogoraca koji još ni srpski nisu naučili.

Upitan da li takvih ima i u zdravstvu, Lončar je rekao da "gleda da ih nema", jer smatra da Srbija ima dovoljno kvalitetnih ljudi i onih koji govore srpski i koji zaslužuju da budu na tim pozicijama.

Ističe da pritom nikoga ne omalovažava, ali da smatra da je osnovni red da, ako neko želi da bude u Beogradu, ako želi da bude direktor ili na nekoj funkciji, bar, kako kaže, "nauči srpski".

Izvor: RTS

Brankica JankovićZlatibor LončarCrnogorcizdravstvonacionalne manjinediskriminacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva