:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2021   14:05

0

133

Bratu: Odnos Misije OEBS prema KiM je neutralan

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu kaže da celokupna međunarodna zajednica podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije i da Misija OEBS u Srbiji ohrabruje obe strane da razgovaraju kako bi se došlo do konstruktivnih rešenja, prenosi Danas.

Bratu je rekao da OEBS ne učestvuje u rešavanju velikih političkih pitanja i da je odnos te Misije prema tzv.Kosovu neutralan, ali da ohrabruje obe strane da reše probleme i implementiraju dogovore postignute u prošlosti.

“Međutim, ništa se neće desiti ako obe strane to ne žele, to je suština. To je proces u kojem EU posreduje, a mi ćemo nastaviti da ga podržavamo kako bi se životi ljudi unapredili i kako bi se svi osećali bezbedno, bez obzira na nacionalnost“, rekao je Bratu, koji je bio šef Misije OEBS-a na Kosovu od 1. oktobra 2016. do 31. decembra 2020. godine.  

Naveo je da obe strane treba da rade na pronalaženju više od 1.600 nestalih osoba tokom sukoba na KiM, čija sudbina do danas nije otkrivena, ali da treba raditi i na problemu priznavanja fakultetskih diploma.

Šef Misije OEBS u Srbiji rekao je i da tenzije i sukobi u regionu ne idu nikome u prilog već vode u nove probleme i naglasio da je međusobni dijalog neophodan kako bi region krenuo napred.

Bratu kaže da su dešavanja na Cetinju, prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija, izazvala veliku zabrinutost u regionu i van njega.

„Važno je da se verske slobode poštuju, kao i da se tenzije i sukobi izbegnu, a način da se sve ovo reši je dijalog. Zemlje regiona dele zajedničku prošlost, nasledje, perspektive, ali i probleme i zbog toga je veoma važno da rade zajedno na smanjenju tenzija, da razgovaraju“, rekao je Bratu.

Izvor: Kosovo online/Danas

KiMBratudijalog Beograda i PrištineOEBSCetinje

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva