:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2020   17:57

0

128

Braun: Srbija bi mogla da ima odličnu saradnju sa Bajdenovom administracijom

Bivši zvanicnik Stejt departmenta Bertram Braun ocenio je da bi Srbija mogla imati odličnu saradnju sa administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, ako ona zadrži pozitivan stav koji je administracija Donalda Trampa imala prema Balkanu.

 

Na samitu "NATO nedelja" u Beogradu Braun je takođe pohvalio Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića zbog odnosa prema BiH, ali i saradnje s Prištinom i Albanijom.

Dodao je da je Srbija "zaradila poene u Americi" samom činjenicom što je stabilna i što se ponašala kao stabilizujući faktor na Balkanu, pogotovu u odnosu na BiH.

"Srbija definitivno čini veliku uslugu Bosni održavajući stabilan odnos s Republikom Srpskom. Predsednik Vučić na razuman način sarađuje s Kosovom i Albanijom. U tom smislu, Vučićeva administracija će sigurno imati dobre odnose s Bajdenovom administracijom", rekao je Braun.

On je dodao da bi SAD trebalo da nastave da podržavaju dijalog i koriste svoju moć da se dalje omogući i olakša dijalog.

"Amerika je ključna kad je reč o Kosovu, ona može da obezbedi saradnju kosovske vlade. U tom smislu, ako želimo da dođe do sporazuma, Amerika je od ključnog značaja i može zaista da pomogne", rekao je Braun.

On je ocenio da je Tramp bio katastrofa za Ameriku i njenu poziiciju u svetu, ali da nije bio katastrofa za Balkan. Kako je naveo, američka politika na Balkanu je tokom Trampove administracije održala kontinuitet.

Međutim, smatra da je razlog za to to što zvaničnici Trampove administracije, kako tvrdi, nisu znali ništa o Balkanu, pa su sve prepustili stručnjacima, poput Metjua Palmera.

"Taj nedostatak interesovanja visokih funkcionera i političara je zapravo bio dobar za Zapadni Balkan. S druge strane, ljudi koji su došli iz Amerike nisu sa sobom doneli negativne stavove prema Srbiji iz 1990-ih. Pre toga, Srbija je bila pod pritiscima, kritikama, a sada je Trampova administracija tretirala Srbiju kao normalnu zemlju, uglavnom iz neznanja, i to je bilo dobro", rekao je Braun.

Smatra i da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu i Prespanskog sporazuma, kao i članstvo Severne Makedonije i Crne Gore u NATO od izuzetene važnosti.

"Čuli smo kritike da je to urađeno samo da se ima nešto na papiru, ali pokazalo se da postoji zainteresovanost za situaciju u regionu", rekao je Braun i dodao da se nada da će Bajden to pogurati.

"Mislim da će to pomoći i u ekonomskom smislu regionu, pogotovu Srbiji i Kosovu. Vašingtonski sporazum je u skladu sa naglaskom Evrope na regionalnoj saradnji. Bilo da to zovete zajedničko evropsko tržište ili mini šengen, sve to ide u istom pravcu i to se idealno uklapa u širu evropsku politiku regionalne saradnje", dodao je Braun.

On je ocenio da je najveći propust Trampove administracije bila loša saradnja sa Evropom i podvukao da se uvek postiže veći uspeh kada Evropa i Amerika sarađuju, imaju isti pristup i zajednički koriste svoje poluge moći.

On smatra da je Bajden "dovoljno sofisticaran" da shvati da su se vremena promenila i da su se sve zemlje promenile, uključujući Srbiju koja se, kako je naveo, možda i najviše promenila.

"Očekujem da će Bajdenova administracija nastaviti taj kontinuitet Trampove i Obamine administracije i da će produžiti sada već zacrtani pravac. Mislim da je Američki doprinos izuzetno važan", rekao je Braun.

Podsetio je da Bajden podržava evroatlanske integracije i poznaje sve lidere sveta, a poznavao je i bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Braun smatra da, međutim, Balkan neće biti u vrhu prioriteta nove administracije, ali to vidi kao nešto pozitivno jer je postignut napredak u regionu.

"Naša strategija ovde na Balkanu bila je evroatalnske integracije, evrointegracije i integracije u evropske strukture. Ako je to i dalje cilj treba uložiti svu energiju, a ne da se delimo na razne inicijative", rekao je Braun.

Istakao je da Evropljani treba da podrže i ubrzaju evrointegracije, a Amerika da pomogne da se proces ubrza.

Izrazio je i podršku regionalnoj saradnji, navodeći da se time ubrzava šira evropsku integraciju.

Braun je rekao i da treba nastaviti s davanjem podrške regionalnim mehanizmima Međunardonog suda za ratne sločine, kao i da se ne sme dozvoliti da dođe do nasilja u regionu, "bez obzira na to koji se problem pojavi na sceni".

Izvor: T a n j u g

Bertram BraunSADSrbijaDžo Bajden
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva