:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 06, 2019   15:26

0

252

Brbnabićeva i Konte: Ekonomska saradnja može da se unapredi

Predsednica Vlade Ana Brnabić i premijer Italije Đuzepe Konte ocenili su u današnjem razgovoru da ekonomska saradnja, koja predstavlja najrazvijeniji deo ukupnih odnosa dve zemlje, treba da bude dodatno unapređena u budućnosti.

Premijerka Brnabić je italijanskom kolegi zahvalila na nedvosmislenoj podršci koju ta zemlja od samog početka pruža Srbiji u procesu evrointegracija, kao i naporima Rima na očuvanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog Balkana što, prema njenim rečima, pokazuje visok stepen razumevanja Italije za naše pozicije. 

Srbija naročito ceni podršku Italije u trenucima kada se i sama Unija suočava sa unutrašnjim političkim izazovima, istakla je Brnabićeva i izrazila uverenje da će strateško partnerstvo dve zemlje, uspostavljeno pre 10 godina, biti učvršćeno u budućnosti i da više nećemo govoriti o godinama, već o decenijama strateškog partnerstva.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, Brnabićeva je podsetila da je Italija već duže vreme prvo izvozno tržište Srbije, kao i drugi spoljnotrgovinski i uvozni partner. 

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što je ukupna robna razmena dve zemlje tokom prošle godine prvi put premašila četiri milijarde evra. 

U Srbiji, inače, posluje oko 600 italijanskih kompanija koje zapošljavaju više od 26.000 radnika, što je čini drugim najvećim stranim poslodavcem u našoj zemlji.

Brnabićeva je zahvalila italijanskim vojnicima koji u okviru misije KFOR-a čuvaju bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, navodeći da je to veoma važno imajući u vidu podatke iz nedavnog istraživanja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji pokazuju da se 95 odsto Srba na Kosovu i Metohiji ne oseća bezbedno i da živi u strahu.

Premijer Konte je rekao da je cilj današnje posete da potvrdi prijateljske odnose koje dve zemlje imaju, koje ove godine obeležavaju 140. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. 

Srbija je prva evropska zemlja koju je aktuelni italijanski premijer posetio u ovoj godini i prva u regionu koju je posetio od kada je preuzeo funkciju predsednika vlade.

Izvor: Танјуг

BrnabićKonteekonomska saradnjaItalijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva