:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2022   21:30

0

181

Bregu: Jedinstveno tržište da bude krajnji cilj Zapadnog Balkana

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu izjavila je danas da je proces uspostavljanja ekonomske integracije Zapadnog Balkana i njegove integracije u EU nije jednostavan ali da se nada da će se on ubrzati.

"Rim nije sagrađen za jedan dan i uspostaviti jedinstveno tržište je lakše reći nego učiniti. Proces ekonomske integracije Zapadnog Balkana i njegova integracija u Evropsku uniju nije jednostavan zadatak, ali se nadam da nam neće trebati 35 godina da to ostvarimo, koliko je trebalo EU da uspostavi jedinstveno tržište". rekla je Bregu na 8. Prespanskom forumu za dijalog.

Ona je istakla da niko u ovom regionu nema luksuz da izgubi još jedan dan, posebno imajući u vidu da evropska integracija Zapadnog Balkana već godinama stagnira, saopštio je RC C.

"Prošle godine smo na ovom mestu proslavljali stupanje na snagu novog sporazuma o smanjenju cena rominga u regionu, koji je građanima donio ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu. Ova sporazum nije, međutim, bio samo ekonomske prirode u smislu produbljivanja veza u regionu ili manjih računa za građane. To je bio i politički čin koji nas je uverio da se stvari realizuju kada god postoji odluka lidera u tom smislu. Priča o zajedničkom regionalnom tržištu neće biti kratka", rekla je.

Kako je dodala, trebaće vremena, ali ako se govori iz potrebe, vodeći računa o pesimizmu ljudi, posebno mladih od kojih je jedna od tri osobe nezaposlena, i uz želju za promenama u našim društvima, onda "trebamo ubrzati stvari i ostvariti konkretna postignuća na polju ekonomske saradnje".

Ona je rekla da RC C radi s krajnjim ciljem da se građanima Zapadnog Balkana pruži jedno jedinstveno tržište.

"Mi smo mali region sa samo 18 miliona ljudi, a možda i manje imajući u vidu najnovija kretanje, od kojih 76 posto smatra da je regionalna saradnja od velike koristi", rekla je Bregu.

Za više od 43 posto nezaposlenost je najveći problem, a sledi je ekonomska kriza.

"U vreme rata, u vreme pandemije, potrebno je da se zbližimo. Šta god da donosioci odluka iz našeg regiona odluče, Savet za regionalnu saradnju je tu da to pomogne i koordinira. Ali na kraju krajeva, odluka je na njima," zaključila je Bregu na panelu "65 godina posle Rimskog ugovora: da li je Evropa u potpunosti ekonomski rekonstruisana i integrisana?“.

Izvor: T a n j u g; Foto: Novi magazin

BreguZapadni BalkanOhridPrespanski forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva