:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Novembar 15, 2018   19:48

0

44

Bregzit: "Izguraćemo do kraja", poručila premijerka Velike Britanije

Vlada je zvanično podržala dogovor sa EU, ali deo Konzervativne stranke koji podržava Bregzit, nije zadovoljan.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej odbacila je spekulacije da može biti smenjena sa mesta premijerke zbog dogovora o napuštanju Evropske unije i dodala da će "izgurati do kraja". 
Obraćajući se novinarima u Londonu, nakon što je govorila pred predstavnicima donjeg doma parlamenta, rekla je da je sigurna da je Velika Britanija na pravom putu. 
"Pravac u kome idemo je dobar za našu zemlju i naš narod", izjavila je ona. 
Mej se obratila na konferenciji za novinare održanoj nakon što je nekoliko ministara u vladi Velike Britnije podnelo ostavku zbog postizanja dogovora sa Evropskom unijom u vezi sa Nacrtom ugovora o napuštanju ove zajednice. 
Mej je odbacila spekulacije konzervativnih poslanika da je moguće izglasavanje nepoverenja premijerki.

Ranije danas, ministar za Bregzit Dominik Rab podneo je ostavku, jer "mu savest ne dozovljava" da prihvati nacrt dogovora između Velike Britanije i Evropske unije. 

Rab, koji je na poziciji sekretara za Bregzit zamenio Dejvida Dejvisa, nakon što je on dao ostavku nezadovoljan predlogom Tereze Mej za izlazak iz EU, nalazi se među ministrima koji ne podržavaju dogovor. 

U pismu ostavke, Rab tvrdi da ne podržava predlog vezan za Severnu Irsku, jer on "predstavlja pretnju za integritet Velike Britanije". 

Po njemu "bekstop" dogovor, kojim se sprečava uvođenje prave granice s Irskom će dovesti do toga da EU "dobije veto nad mogućnošću Britanije da stvarno napusti Uniju". 

"Smatram da predlog ne odražava obećanja koja smo dali građanima na prethodim izborima", stoji u pismu upućenom premijerki Mej.

Premijerka Tereza Mej brani Bregzit dogovor pred poslanicima i protivnicima u svojoj partiji/Getty Images

Ostavke su podneli i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, državna ministarka u ministartsvu za bregzit Suela Braverman i ministar za Severnu Irsku Šalješ Vara. 

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin je rekao da ne veruje da je ovaj dogovor - predstavljen u dokumentu od 585 strana, u nacionalnom interesu.

Izvor: B92, BBC

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva